ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε τροχιά υλοποίησης η πρώτη επένδυση βιοαερίου

Copyright © www.lemvigbiogas.com

Σε  λίγους μήνες  αναμένεται  να ξεκινήσει  η υλοποίηση  μιας σημαντικής επένδυσης στην Κεντρική Μακεδονία. Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου, ισχύος  1 MW στον Πενταλοφο  Θεσσαλονίκης φαίνεται  ότι  έχει  πάρει  τον δρόμο της  υλοποίησης της.«Πήραμε την έγκριση την αδειοδότησης, αναμένουμε  την έγκριση των  περιβαλλοντικών  όρων  εντός του Μαΐου και το μόνο που απομένει είναι  η οικοδομική άδεια» επεσήμανε  στην greenagenda.gr  o πολιτικός μηχανικός Θανάσης  Δανιάς. Στόχος μας είναι  εντός του  Ιουνίου  να  ξεκινήσει  η  ανέγερση   του  κτιρίου  και σε 8 μήνες  να ξεκινήσουμε τη λειτουργία  της  μονάδας  ισχύος  1 MW. Στη συνέχεια   θα ακολουθήσει και  η  κατασκευή της  δεύτερης μονάδας  ισχύος 3 MW.«Με μια  ειδική επεξεργασία αποδόμησης περίπου 80.000 τόνοι αποβλήτων ετησίως  θα  χρησιμοποιούνται   για άρδευση. Το  λίπασμα  ανταποδοτικά  θα καταλήγει  στους  κτηνοτρόφους σε υγρή  μορφή  αλλά και στερεή. Αναμφισβήτητα  υπάρχει  όφελος περιβαλλοντικό» υπογράμμισε  ο κ. Δανιάς.«Το  70%  των  κτηνοτρόφων έχουν υπογράψει συμβόλαια μαζί μας. Είμαστε    αποφασισμένοι να πάρουμε  όλη  την  ποσότητα  αποβλήτων  κάνοντας  μια σημαντική  παρέμβαση στην  ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Δανιάς .

Θέσεις εργασίας

Στελέχωση  της μονάδας με ειδικευμένο προσωπικό  ενώ  7 -8 άτομα  θα απασχοληθούν  στη συγκομιδή  των αποβλήτων καθώς αναμένεται να υπάρξει   εργολαβία.

 

 

Οι κτηνοτρόφοι  δεν  θα  έχουν  έξοδα για την απόθεση των αποβλήτων καθώς είναι υποχρεωμένοι με ευρωπαϊκή οδηγία να  μην  αποθέτουν ανεξέλεγκτα  στην περιοχή τους. Το πρόσθετο  κόστος που θα ξόδευαν δεν θα τους επιβαρύνει   στο μέλλον. Η εταιρεία  υποχρεούται να συλλέγει  τις ποσότητες των  αποβλήτων από τις κτηνοτροφικές μονάδες.H Θεσσαλονίκη και  η ευρύτερη περιοχή δεν  θα επιβαρύνονται με την έντονη οσμή των αποβλήτων που ταλαιπωρούν  τους κατοίκους.  Χαρακτηριστικά,  όταν  φυσάει ο Βαρδάρης  σε  όλη τη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι  ανυπόφορη και  επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Ακόμη,  τα ψόφια  ζώα   με τα οποία  επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με  μεθάνιο υπάρχει   η  συγκεκριμένη εταιρεία έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα.Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, που αφορά στην όχληση από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων θα λυθεί με την μονάδα παραγωγής  βιοαερίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της μητροπολιτικής επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης  η οποία έδωσε πριν από λίγο καιρό  θετικήγνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου στη Δημοτική Κοινότητα Πενταλόφου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος από αέρια που προκαλούν την τρύπα του όζοντος (όπως το μεθάνιο), τα οποία δεν θα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ενώ εξαλείφονται οι δυσάρεστες οσμές στην περιοχή και τους πλησίον οικισμούς, καθώς και ο κίνδυνος μόλυνσης των κατοίκων της περιοχής από ασθένειες. Παράλληλα, συνιστά οικονομικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους, ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» επεσήμανε  ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής.

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο

Στις χώρες τις ΕΕ υπάρχουν περίπου 10.000 μονάδες βιοαερίου και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μονάδα βιοαερίου που να δέχεται οργανικά και αγρο-κτηνοτροφικά υποπροϊόντα. Είναι δεδομένο   ότι αν καλλιεργήσουμε μόνο το 0,25% της συνολικής καλλιεργούμενης γης συμπεριλαμβανόμενων
και των αγραναπαύσεων του Ν. Λαρίσης ή το 0,37% του Ν. Έβρου αντιστοίχως, με σόργο,θα τροφοδοτούν συνολικά μονάδες βιοαερίου με 86.000 τόνους ετησίως, ποσότητα ενεργειακών φυτών(σόργο) που αντιστοιχεί σε 4 MWe εγκατεστημένης ισχύος και αντίστοιχη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εκτιμάται σε 36.400 MWh/ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια περίπου 11.000 νοικοκυριά στις αντίστοιχες περιοχές.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!