Απολαύστε την ξεχωριστή ομορφιά της Βεγορίτιδας

 Χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και με ένα τέταρτο βενζίνη στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου μπορεί κανείς να απολαύσει το πρωινό του καφεδάκι σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πάνω στο μπαλκόνι της λίμνης Βεγορίτιδας. Η διαδρομή για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία προδιαθέτει τον επισκέπτη  καθώς ανηφορίζει την φιδωτή παλαιά επαρχιακή οδό  Έδεσσας- Φλώρινας. Οι κερασιές κατάφορτες  πρασινοκκοκινίζουν δεξιά κι αριστερά στο φρύδι του δρόμου ανάκατες  με άλλα     φυλλοβόλα  δένδρα ,που   απλώνονται πράσινο χαλί στις απότομες πλαγιές των γύρω λόφων. Η μοσχοβολιά του πράσινου  σμίγει  με τη δροσιά του νερού ,δίνοντας μια αίσθηση εφορείας  και ξεγνοιασιάς.

 Εκατό χλμ από τη Θεσσαλονικη 

  Λιγότερο από μιάμιση ώρα  ευχάριστης διαδρομής  με αφετηρία την πόλη της Θεσσαλονίκης,  ο επισκέπτης  έχει αφήσει πίσω του τη δημοσιά, και  παρακάμπτει στο  χωριό ΠΕΡΑΙΑ. Διασχίζοντας  τον οικισμό    δικαιώνει την απόφαση του αυτή καθώς  κατηφορίζει το δρόμο για τη λίμνη. Το γαλάζιο του νερού πλημμυρίζει τα μάτια, καθώς τ΄ απαλό φώς του ήλιου λαμπιρίζει  στα πεντακάθαρα νερά της, κι ο Βορας  να καθρεφτίζεται διαγράφοντας  τη σκιά από τις κορυφογραμμές του στη μεσόλιμνη.Τα ακρογιάλια γύρω της διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, σαν δαντελωτό εργόχειρο ,με τις μύτες των βράχων να μπήζονται   στα βαθειά νερά της. Εικόνες φυσικού κάλους  εναλλάσσονται  ανυπόμονες  να κατακτήσουν  την τέρψη  των στερημένων  οφθαλμών     του κουρασμένου νου , και την αγαλλίαση  της ψυχής τ’  ανθρώπου.

 Το  ξωκλήσι  του Αι Θόδωρου γαντζωμένο στα βράχια με την σπηλιά του να αιωρείται  στην    απόκρημνη πλαγιά  γίνεται ένα με τη φύση  και το γκρίζο των βράχων.  Γύρω  οι παραλίμνιοι οικισμοί μοιάζουν  στολίδια του γιαλού που θαρρείς πως αν απλώσεις τα χέρια σου θα τα’ αγκαλιάσεις. Όαση  να ξαποστάσει σαν θα βρεθεί  ο μουσαφίρης στο μπαλκόνι της Βεγορίτιδας  στην ΠΕΡΑΙΑ  του νομού Πέλλας,είναι το δημοτικό αναψυκτήριο σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου. Ο  Βασιλάκης  θα τον περιποιηθεί με ευγένεια και μεράκι. Ο καφές το  ντόπιο τσίπουρο με τους μοναδικούς ψαρομεζέδες  είναι  η σπεσιαλιτέ του. Ρεμβάζοντας  μεταξύ ποτού  και κουβέντας γύρω από τα αξιοθέατα της λίμνης ,μπορεί να θαυμάσει από κοντά η με τα κιάλια τους αργυροπελεκάνους τις πάπιες τα πουλιά και τις βαρκούλες που ψαρεύουν!!!. Ακόμα  ο επισκέπτης μπορεί να απόλαυση με τη βάρκα του Βασίλη την άγρια φύση  μέσα από τα βαθειά νερά της λιμνης.Το ηλιοβασίλεμα όμως δεν αργεί να έρθει και η απόλαυση στο γέρμα του Ήλιου γίνεται εικόνα, γίνεται πίνακας ζωγραφικής τυπωμένος με ανεξίτηλα χρώματα βυζαντινά στο νου του περιηγητή, που δύσκολα θε να ξεθωριάσει. Η Βεγορίτιδα όμως  είναι ανεξάντλητη πηγή περιήγησης και δεν φτάνουν οι ώρες της μέρας για να την χορτάσεις!!Γύρω ..  επάνω στον παραλίμνιο δρομο, από όποια  μεριά και αν σταθείς  μπορείς να την απολαύσεις να περιπλανηθείς και να την ζήσεις.  Εάν κουραστείς φιλόξενα σπίτια ενοικιαζόμενα υπάρχουν  για να ξαποστάσεις. Στο  ουζερί του Ανδρέα στο ταβερνάκι του Σπύρου θα συναντήσεις ανθρώπους απλούς χωρικούς που θα σε ξεναγήσουν πρόθυμα τον αγαπημένο τους τόπο.              

 Ευχαριστούμε τον Πολίτη Ντουμπάρατζη, Πρόεδρος  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΙΑΣ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!