Απολογισμός της φωτιάς στον Έβρο

Σημαντική   ήταν    η οικολογική  καταστροφή  στον Έβρο από την φωτιά  που ξέσπασε   τον Αυγουστο  στη Λευκιμμη ,  σύμφωνα με τον διευθυντή  δασών τα περιφερειακής ενότητας  Εβρου Χρηστο  Ζηλιασκόπουλο  ,     ευτυχώς ,  όμως    η    ζημιά στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων του Εθνικού  Πάρκου  Δαδιάς εκτιμάται   ως μέτρια.

Η πυρκαγιά έπληξε   το   σύμπλεγμα  δάσους  Λευκιμμης - Δαδιά - Σουφλίου     ενώ  κάηκε  το 10 %  περιμετρικά   ο  πυρήνας    του Εθνικού  Πάρκου . «Σημείο εκκίνησης  ήταν η Λευκίμμη και η φωτιά κινήθηκε  νότια  στα όρια του Εθνικού Πάρκου χωρίς ευτυχώς  να προχωρήσει στους πυρήνες» τόνισε στην  greenagenda o  κ. Ζηλιασκόπουλος .

Το πευκόδασος  που καηκε  ήταν φυσικό ενώ   σημαντικο μέρος αναδασώθηκε τις δεκαετίες του 70 και 80 .   Η αεροφωτογραφηση   θα δώσει ακριβώς την καμένη έκταση  ενώ η δορυφορική   μέτρηση  έδειξε καμένη έκταση 57.000  στρεμμάτων

 

Ευτυχώς   δεν κάηκε ο πυρήνας του δάσος   τόνισε  ο   Δήμαρχος Σουφλιου   Βασίλης  Πουλιλιος   και πρόσθεσε   ότι άμεσα   χρειάζεται   να γίνει   αναδάσωση για να συγκρατήθούν  τα νερά τον χειμώνα,   να φυτευτούν   δένδρα   και  να γίνουν   κορμοφραγματα. Στο ιδιο μηκος κύματος και  ο κ. Ζηλιασκόπουλος  ο οποίος  ανέφερε  ότι  ο καθαρισμός τα καμενης έκτασης θα αρχίσει σύντομα ενώ  η υλοτόμηση και η τοποθέτηση   κορμοδεματων  είναι επιτακτική για την συγκράτηση του εδάφους.

 

 

Σύμφωνα με την πρώτη επιτόπια καταγραφή του WWF Ελλάς,

 

Κάηκαν ολοσχερώς κάποια ώριμα πευκοδάση στις περιοχές Ιτέα, Βυρίνη και στις πλαγιές πάνω από το Μέγα Ρέμα, καθώς και μικτά ώριμα πευκοδάση με δρυς, βλάστηση πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Τα ώριμα αυτά πευκοδάση συνόρευαν επιπλέον με καλλιέργειες και είχαν ιδιαίτερη σημασία για τα αρπακτικά πουλιά, τα θηλαστικά, τα μικροθηλαστικά και τα ερπετά.

Τα αρπακτικά πουλιά επηρεάστηκαν είτε από την απώλεια βιοτόπου φωλιάσματος ή από την προσωρινή για ορισμένα είδη, απώλεια βιοτόπου τροφοληψίας. Επηρεάστηκε το 12-15% του πληθυσμού των αρπακτικών πουλιών τα οποία κατανέμονται σε μεγάλους πληθυσμούς εντός του Εθνικού Πάρκου (πάνω από 20 ζευγάρια).

Η   φωτιά έκαψε το 50% των δέντρων του σπάνιου και απειλούμενου είδους αγριομηλιάς Eriolobus trilobatus (εριολόβος η τρίλοβη). Ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στην Ευρώπη εντοπίζεται στο Νότιο Έβρο

Εντός Εθνικού Πάρκου από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν μικτά δάση κωνοφόρων-πλατύφυλλων κυρίως νεαρά πευκοδάση από αναδασώσεις μαζί με ώριμες δρυς (43%), δάση πλατύφυλλων (35%), δάση κωνοφόρων (10%), μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (7%), αγροτικές εκτάσεις (4,8%) και ανοίγματα (0,2%).

Τα υπόλοιπα είδη που διατηρούν μικρούς πληθυσμούς (λιγότερο από 10 ζευγάρια) επηρεάστηκαν στο 25-30% του συνολικού τους πληθυσμού.

Ειδικότερα όσον αφορά τον μαυρόγυπα, επηρεάστηκαν δυο φωλιές που αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα μικρό πυρήνα 2 επικρατειών στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου, σχετικά αποκομμένο από τους κύριους πυρήνες φωλιών που βρίσκονται στην αυστηρή ζώνη προστασίας του Πάρκου. Από την πυρκαγιά κάηκε η μια φωλιά που το ένα από τα δυο ζευγάρια μαυρόγυπα χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 15 χρόνια.

Το επόμενο διάστημα το WWF Ελλάς θα ολοκληρώσει την αναλυτική αποτίμηση της έκτασης καθώς και της κατάστασής της, με τη βοήθεια και δορυφορικών εικόνων.

Η πυρκαγιά στον κεντρικό Έβρο ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2011 και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 28 Αυγούστου. Στις προσπάθειες  κατάσβεσης συμμετείχαν   ισχυρές  πυροσβεστικές δυνάμεις  με  εναέρια και επίγεια  μέσα .  Καθοριστική   ήταν  η συνδρομή  των δυο γαλλικών και ισπανικών   πυροσβεστικών  αεροσκαφών . Στις δυνάμεις της πολιτικής   προστασίας   συμμετείχαν αρκετές    οργανώσεις  ,σωματεία   και  ο κυνηγετικοί σύλλογοι

Ευχαριστούμε   τον Κυνηγετικό Συλλογο  Αλεξανδρούπολης  για το φωτογραφικό  υλικό    . Με τις δυνάμεις  του   βοήθησε  από την πρώτη στιγμή στην κατασβεση της φωτιάς

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!