Απολογισμός του 23ου συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Ψηφίσματα για την καταστροφική επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική και για την προστασία της Κάρλας ενέκρινε το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στις Κουκουναριές της Σκιάθου, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ.  Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 22/9/2013 και το  τελευταίο μέρος του  αφορούσε τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και την εκλογή νέων οργάνων.

 Συγκεκριμένα εκλέχτηκαν στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ οι εξής:Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Γιάννης Βερβερίδης (Ιερισσός), Κώστας Βολιώτης (Βόλος), Σωτ. Γκανάτσιος (Βόλος), Γ. Καλλιαμπέτσος (Φάληρο), Π. Κατσουλάκος (Μάκρη Φθιώτιδας), Μ. Χουλιέρη (Χαλκίδα).

 Ψήφισμα για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική

 Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) παρακολουθεί εδώ και καιρό, με αγωνία και ανησυχία, την υπόθεση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πιστεύει στην ανάπτυξη με όρους αειφορίας, σεβασμού του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Κανένας από αυτούς του όρους δεν τηρείται στην περίπτωση της Χαλκιδικής, Το δόγμα  «επενδύσεις με κάθε κόστος» που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι καταστροφικό τόσο για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την ίδια την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης. Το φυσικό περιβάλλον είναι πολύτιμο κεφάλαιο για η κοινωνική συναίνεση βασική προϋπόθεση του όποιου μοντέλου ανάπτυξης.

Οι πολίτες στην Χαλκιδική αγωνίζονται εδώ και χρόνια διεκδικώντας το δικαίωμα τους στη ζωή και τη δημιουργία σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και τη συμμετοχή  τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν άμεσα τις ζωές τους. Οι επιπτώσεις  της, τεραστίων διαστάσεων, εξορυκτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική έχουν τεκμηριωθεί από μελέτες και πορίσματα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιστημόνων.

Εναντίον  του πολύχρονου και μαζικού αγώνα που διεξάγεται στη Χαλκιδική, έχουν επιστρατευτεί  οι δυνάμεις καταστολής και τα συστημικά ΜΜΕ, σε μια κοινή προσπάθεια συκοφάντησης, καταστολής και ποινικοποίησης του κοινωνικού αγώνα. Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται προφυλακισμένοι και δεκάδες άλλοι υπόδικοι.  Οι άνθρωποι αυτοί  - που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας – αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες και χρησιμοποιούνται για  να δημιουργηθεί μια κατάσταση ομηρίας του κινήματος.

 Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη μας στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων  και τους προφυλακισμένους αγωνιστές. Διεκδικούμε  μαζί τους το δικαίωμα στη ζωή , τη δημιουργία και ένα καλύτερο μέλλον, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Αγωνιζόμαστε μαζί τους για δικαιοσύνη, ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 Το ψήφισμα για την Κάρλα 

 Το 23ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ κατόπιν εισήγησης της  Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ ( Κέντρο για την μελέτη και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λίμνη Βοιβηιδα – Κάρλα) εκτιμά ότι το έργο της αποκατάστασης της λίμνης Κάρλας, που έχει ξεκινήσει το έτος 2000 κινδυνεύει όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί αλλά και να ακυρωθεί με επιστροφή σε χειρότερη από την προηγούμενη κατάσταση, μια και κατά την πορεία των πραγμάτων θα υπάρξει τεράστιο και μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη φύση και στους ανθρώπους των παρακάρλιων χωριών και ομόφωνα:

Απαιτεί από την Πολιτεία ( Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών) καθώς και Περιφέρεια Θεσσαλίας να συντονιστούν και να ολοκληρώσουν το έργο, που είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής  αποκατάστασης.

Θα συνεχίσει να επαγρυπνά και να παρεμβαίνει  σε κάθε υπεύθυνο φορέα (Υπουργεία, Δήμο Ρ. Φεραίου, Περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ) ακόμη και στα όργανα της Ευρωπαικής ‘Ενωσης, κυρίως σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή  για κάθε περίπτωση  αδράνειας, παράλειψης και αστοχίας στην υλοποίηση των έργων της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου και την περιβαλλοντική νομοθεσία, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων με την ευρεία έννοια του όρου, όπως τον ορίζει η  Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το εσωτερικό Συνέδριο έλαβε, μεταξύ άλλων, τις εξής αποφάσεις:

 Α) Ότι δεν συνδέεται με οποιαδήποτε είδους προνομιακή σχέση, με οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό, ασχέτως ομοιότητας που μπορεί να υπάρχει στην ονομασία τους.

Β) Την πραγματοποίηση δράσεων στη Χαλκιδική για υποστήριξη του αγώνα των κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή τους.Την ενεργή δράση, το επόμενο διάστημα, για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, που πλήττεται ιδιαίτερα την εποχή του μνημονίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!