Του Νίκου Αβουκάτου
Ριζικές αλλαγές στον σχεδιασμό της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών πρότειναν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικολογική Δεξαμενή Σκέψης, «Rethink», υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Greenagenda.gr και η Voria.gr.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: “Σκέψεις για τον επανασχεδιασμό της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών”.
Το πρώτο πάνελ είχε ως θέμα συζήτησης: "Πυροπροστασία ίσον πρόληψη", την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε την άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, «με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και με ανάθεση σε αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση».
Όπως σημείωσε, την τελευταία 25ετία οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές έφτασαν τους 250 στη χώρα μας ενώ κάηκαν περίπου 3.500 σπιτιών και αμέτρητα ζώα ζώων.
«Η πυροσβεστική θα έχει την ευθύνη των αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται, θα συνεπικουρείται τη δασική υπηρεσία» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε πέντε άμεσα μέτρα που χρειάζεται να υλοποιηθούν.
Ειδικότερα:
-Εκτέλεση εργασιών προστασίας των δασών.
-Να γίνει διαχείριση των δασών για την εξασφάλιση προϊόντων αλλά και δημιουργία θέσεων απασχόλησης
- Άμεση κατάρτιση ενός μακροχρόνιου προγράμματος εκτέλεσης ορεινών υδρονομικών έργων, ώστε να μετριαστούν οι ζημιές από πλημμύρες.
-Οι δασικές υπηρεσίες να οργανωθούν και να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να σβήνουν δασικές πυρκαγιές.
-Δημιουργία Αστυνομίας Υπαίθρου.
«Κάποιοι που λειτουργούν δολίως ή είναι στρατευμένοι βρίσκουν την αυτοδιοίκηση ως εύκολο στόχο. Τα χρήματα που δίνονται στους δήμους, για να καθαρίσουν τα δάση, είναι ελάχιστα, ιδίως σε δήμους με μεγάλες δασικές εκτάσεις. Υπάρχει προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, με στόχο να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του, ο δασολόγος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης αναφέρθηκε στον καθαρισμό δασικών εκτάσεων και σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση εύφλεκτων ειδών, όπως τα πεύκα. Ζήτησε ακόμα να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί με όλα τα μέσα το δασικό σώμα και να συνδράμει μαζί με την πυροσβεστική αλλά και να δοθούν χρήματα σε εθελοντές, ώστε να εξοπλιστούν.
Το δεύτερο πάνελ είχε ως θέμα συζήτησης: "Ο σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών". Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Αβουκάτος.
Ο Γενικός Διευθυντής της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικήτας Φραγκισκάκης αναφέρθηκε στις απειλές των δασικών οικοσυστημάτων ενώ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από το 2011 έως σήμερα σημειώνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε ρεκόρ καμένων εκτάσεων.
Για το θέμα της εντατικής πρόληψης ο κ. Φραγκισκάκης δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη η ενεργή αντιπυρική προστασία, η επιβολή νόμων και κανονισμών. Επίσης, χρειάζεται να γίνονται καθαρισμοί και προγράμματα επιμόρφωσης πολιτών και εθελοντών. Συμπερασματικά μετά τις φετινές καταστροφικές απαιτούνται η αναθεώρηση και ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Θεωρώ ότι δασική υπηρεσία θα πρέπει να επανέλθει για την πρόληψη και τη ρύθμιση και να της δοθούν αρμοδιότητες».
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ δήλωσε ότι «χρειάζεται ανασχεδιασμός εκ βάθρων, θεσμικός νομοθετικός και οργανωτικός έτσι ούτως ώστε να αλλάξει συλλήβδην. Οι δασικές πρέπει να σβήνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και από τους ΟΤΑ δευτερευόντως και τριτεύοντος από τους εθελοντές. Σε έναν ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης απαιτείται να υπάρχει σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων, ιεραρχία και πάνω από όλα τάξη».
Ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. Σπύρος Βαρσάμης, αναφέρθηκε αρχικά στο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει. Όπως είπε, σήμερα διαθέτει 16.580 μόνιμοι και συμβασιούχοι πυροσβέστες, περίπου 4.000 εθελοντές, 3.654 οχήματα και 89 εθνικά και μισθωμένα εναέρια μέσα. Ο κ. Βαρσάμης έκανε αναφορά στα προβλήματα που συμβάλλουν στην έναρξη δασικών πυρκαγιών καθώς και στην περαιτέρω εξάπλωσή τους.
Ειδικότερα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα πυροφυλάκια σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί, στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει μίξη δασών και οικισμών και έχουμε το καλοκαίρι συχνά πολύ χαμηλή ποσότητα υγρασίας και ταυτόχρονα ισχυρούς ανέμους.
«Επίσης, καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών ανά ημέρα, με την πλειοψηφία αυτών να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην κακή λειτουργία των δικτύων, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει γερασμένο και μειωμένο προσωπικό και είναι πολύ μειωμένες οι δαπάνες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε σχέση με αυτές για την καταστολή», ανέφερε ο κ. Βαρσάμης.
Προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο ίδιος είπε ότι απαιτείται, μεταξύ άλλων:
-Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και κονδύλια, ώστε να εκτελούνται τα απαραίτητα έργα πρόληψης και να γίνεται η πρώτη επέμβαση με μικρά πυροσβεστικά οχήματα
-Να υπάρχουν εξειδικευμένοι δασοπυροσβέστες εντός του Πυροσβεστικού Σώματος
-Να διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα ικανός αριθμός εποχικού προσωπικού με κριτήρια εντοπιότητας
-Ενίσχυση του στόλου των εναέριων μέσων, με παράλληλη απόσυρση των καναντέρ και των πετζετέλ
-Προμήθεια ελικοπτέρων στο Πυροσβεστικό Σώμα και αξιοποίηση ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο κ. Βαρσάμης εξέφρασε την αντίθεση του με την τακτική της εκκένωσης. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η μαζική εκκένωση όλων των οικισμών. Θα πρέπει να εκκενώνονται από αυτούς που πρέπει να φύγουν, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Οι άλλοι μπορούν να μείνουν να βοηθήσουν».
Ο Πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας του δήμου Νεάπολης-Συκεών ΕΔΟΜΑΚ Στέλιος Βαϊρλής τόνισε ότι οι φωτιές σβήνονται τον χειμώνα θέλοντας έτσι να δείξει τη σημασία της πρόληψης. Σημείωσε ότι «έχουμε αφήσει τα δάση απροστάτευτα και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το δάσος της Δαδιάς το οποίο όπως είπε δεν ήταν καθαρό και είχε αρκετή καύσιμη ύλη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μιας ορθής πρακτικής που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας "Domain Agrovision" Άγγελος Ζαμάνης τόνισε «ως εταιρεία εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή από τα βαρέλια οίνου έχουμε φτιάξει δεξαμενές νερού για να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη ανάγκη. Σε περιπατητικές διαδρομές σε αλσύλια ή δάση τα παλιά βαρέλια χρησιμοποιούνται ως πυροσβεστικές φωλιές από τους δήμους Εορδαίας, Καισαριανής κ.α.».
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες «Polyeco SA», «PCA PAPGROUP», «Domain Agrovision»