Απομακρύνονται περιβαλλοντικές βόμβες από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου (φωτο+video)

Του Νίκου Αβουκάτου

Δεκάδες ελαστικά διαφόρων διαστάσεων που εντοπίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας στον Θερμαϊκό Κόλπο, απομακρύνονται από συνεργεία της αναδόχου εταιρίας που έχει αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Οι περιβαλλοντικές «βόμβες» που βρίσκονταν θαμμένες στον θαλάσσιο πυθμένα μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη  έφερε στο φως η άμπωτη που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα ξεκίνησε το πρωί η απομάκρυνση τους μέσω ειδικών εργαλείων. Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δέλτα Γιώργος Κυριακίδης, το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» Γιώργος Κωνσταντινίδης καθώς και ο γενικός διευθυντής της αναδόχου εταιρίας Στυλιανός Παπαδόπουλος.

Ο κ. Γιουτίκας σημείωσε πως το φαινόμενο της άμπωτης αποκάλυψε έναν ακόμη σκουπιδότοπο στον πυθμένα της θάλασσας. «Ζητήσαμε από τον ανάδοχο του έργου, που καθαρίζει το δυτικό παράκτιο μέτωπο και σήμερα βρισκόταν στα βυρσοδεψία, από όπου απομακρύνονται επικίνδυνα υλικά, κυρίως αμίαντο, να έρθει εδώ. Κάνουμε μία προσπάθεια να καθαρίσουμε όλα αυτά τα ελαστικά που βρίσκονται στον πυθμένα της λιμνοθάλασσας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήμου Δέλτα, Γιώργος Κυριακίδης, τόνισε πως γίνεται μία προσπάθεια από την περιφέρεια για να καθαριστεί αυτήν η πανέμορφη περιοχή. «Αυτήν τη στγμή λύνεται ένα πρόβλημα πολλών ετών», τόνισε.

Η επιχείρηση καθαρισμού έχει προγραμματιστεί σε έκταση 2,5 χιλιομέτρων κατά μήκος  του παράκτιου μετώπου, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.

Το απογοητευτικό σκηνικό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής έφεραν στη δημοσιότητα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων παρατηρήσαμε ένα κοπάδι από φλαμίνγκο που σταμάτησε για να ξεκουραστεί στη θαλάσσια περιοχή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση