Αποξηλώνονται 80 τόνοι αμίαντου από το πρώην εργαστάσιο Χίτζου (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ξεκίνησε από το πρωί η επιχείρηση αποξήλωσης και απομάκρυνσης 80 τόνων αμιάντου, από το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, στον δήμο Παύλου Μελά. Οι σπασμένες πλάκες και τα διασκορπισμένα μικρότερα κομμάτια του επικίνδυνου για την υγεία αποβλήτου, συνέθεταν ένα σκηνικό τρόμου για περισσότερα από 10 χρόνια στο κουφάρι του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικό συγκρότημα με 5 σχολεία. Σε αυτά, καθημερινά, προσέρχονται περίπου 700 παιδιά.

Οι υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας, φορώντας ειδικές λευκές στολές και με προσεκτικές κινήσεις συλλέγουν το επικίνδυνο υλικό, ενώ στη συνέχεια το συσκευάζουν. Οι ποσότητες που θα συλλεχθούν θα αποσταλούν σε ειδικό  χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Γερμανία.

Οι εργασίες αποκομιδής των αμιαντούχων υλικών αναμένεται να διαρκέσουν έως τη Δευτέρα ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης του αμιάντου μια ειδική συσκευή καταγράφει τις τιμές των μικροσωματιδιών PM10, ενώ τα σχολεία δεν θα ανοίξουν σήμερα, αλλά και τη Δευτέρα, για προφανείς λόγους ασφαλείας.

Ο Γιάννης Καρακόλης, διευθυντής Βόρειου Ελλάδος της αναδόχου, Polyeco, που διαθέτει αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων, επισήμανε στη Greenagenda.gr ότι «αναλάβαμε τον καθαρισμό του χώρου σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και τοn Δήμο Παύλου Μελά. Ο αμίαντος έχει πέσει στο έδαφος, έπρεπε ήδη εδώ και χρόνια να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά από την κατοικημένη περιοχή. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι δίπλα σε αυτό υπάρχει σχολικό συγκρότημα».

Ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά τόνισε ότι «ήταν ένα στοίχημα για εμάς να καθαρίσουμε τον χώρο, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τους 700 μαθητές και τους περιοίκους που επιβαρύνθηκαν από την έκλυση των μικροσωματιδιών».

Στον χώρο παρευρίσκονται επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – Πλίνιος Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι Περιβάλλοντος που επιβλέπουν τις εργασίες και στο τέλος θα εκδώσουν το πιστοποιητικό καθαρότητας του χώρου.

Ο φορέας υλοποίησης των εργασιών είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο και θα κοστίσει 73.000 ευρώ.

Οι σχολικές μονάδες της Πολίχνης που βρίσκονται δίπλα στο πρώην εργοστάσιο είναι:

4ο και 13ο Νηπιαγωγείο

4ο Δημοτικό

2ο Γυμνάσιο

2ο ΓΕΛ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση