Αποστόλου: Αναγκαία και κατά το πόρισμα GOLDAMMER η αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης

Στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου δασοπυρόσβεσης στέκεται σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής GOLDAMMER για τη διερεύνηση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Μέσα από τις σελίδες του πορίσματος αναδεικνύονται αυτά που επί χρόνια πολλοί τόνιζαν, αλλά και εγώ με δημόσιες τοποθετήσεις μου, για την αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης», αναφέρει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει:

«Ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, που έγινε το 1998, με τη μεταφορά της ευθύνης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οδήγησε σε ένα στρεβλό μοντέλο. Όλοι να κοιτάνε τον ουρανό μόλις σκάσει καπνός και η Δασική Υπηρεσία, που έχει ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση των δασών, αποκομμένη να περιορίζεται μετά τη φωτιά να μετρήσει τα καμένα».

Και συνεχίζει: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αρκετών εναέριων και επίγειων μέσων καταστολής. Δεν μπορεί όμως αυτή η προσέγγιση να αναιρεί, μέχρι του σημείου της κατάργησης, την πρόληψη, ως το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισής των δασών».

«Ασφαλώς για τους γνωρίζοντες την κατάσταση, η εφαρμογή των συμπερασμάτων του πορίσματος απαιτεί πολύ χρόνο, μεγάλη προσοχή και βέβαια την απαραίτητη κοινωνική συμμετοχή», καταλήγει ο κ. Αποστόλου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση