Biosolids: Απόβλητα και βιομάζα για «πράσινη» βελτίωση εδαφών

Σε μια εποχή που η πράσινη οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης και το όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την εμπορικότητα των προϊόντων η γεωργία «περνάει» -σιγά σιγά και με το μαλακό είναι η αλήθεια- από την εποχή των λιπασμάτων στα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα χωρίς χημικά.

Όπως απέδειξε η φετινή Agrotica το ενδιαφέρον γι’ αυτή τη νέου τύπου προσέγγιση αυξάνεται διαρκώς. Στο stand της εταιρίας Biosolids, που παράγει οργανοχουμικά εδαφοβελτιωτικά προϊόντα μέσω της κομποστοποίησης βιομάζας και στερεών αποβλήτων, δεν προσέγγισαν απλώς πολλοί παραγωγοί –έτσι κι αλλιώς η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Πολλοί ήταν οι παραγωγοί που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τα νέου τύπου προίόντα που βελτιώνουν τη σύσταση και την αποδοτικότητα του εδάφους. Μάλιστα, εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα χιλιάδες μικρά κουτιά τύπου κονσέρβας που είχε ετοιμάσει η εταιρία ως δείγματα, ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να νιώσουν την υφή των προϊόντων και να τα δοκιμάσουν στη μικρή επιφάνεια μιας γλάστρας. Κάτι που μπορεί να αποκαλύψει πολλά σε κάποιον έμπειρο παραγωγό, όπως είναι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες αγρότες.

Περιβαλλοντική λειτουργία

Η Biosolids δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια για να απαντήσει με το δικό της τρόπο στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του θέλοντας και μη ο αγροτικός τομέας της παραγωγής στον ανεπτυγμένο κόσμο. Άλλωστε και η ίδια η εταιρία λειτουργεί με σύγχρονες μεθόδους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού διαχειρίζεται τα απόβλητα και τη βιομάζα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία. Αντικείμενό της είναι η κομποστοποίηση στερεών αποβλήτων και βιομάζας προς παραγωγή βελτιωτικών εδάφους (κομπόστ). Στην ουσία αξιοποιεί υλικά που περισσεύουν από διάφορες δραστηριότητες και τα οποία θα κατέληγαν στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιον ΧΥΤΑ και θα οδηγούνταν σε σύστημα βιολογικού καθαρισμού και στη χειρότερη –και πιο συνηθισμένη- θα έπεφταν χύμα σε ρέματα, λίμνες, ποτάμια και αυτοσχέδιες χωματερές. Με αυτόν τον τρόπο, η BioSolids, βοηθά όλες αυτές τις εταιρίες που παράγουν όγκους οργανικών αποβλήτων, και έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, να τα διαχειρίζονται σύννομα και με απολύτως ασφαλή τρόπο, για το περιβάλλον και για την κοινωνία.  Το εργοστάσιο της εταιρίας βρίσκεται στην περιοχή της Σκύδρας του νομού Πέλλας, μια περιοχή στην οποία η αγροτική οικονομία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

soil

Τα τρία πλεονεκτήματα

Η Biosolids αξιοποιεί προς κομποστοποίηση τα ακόλουθα υλικά:

·      Ιλύς βιολογικών καθαρισμών.
·      Υπολείμματα κήπου, δενδροστοιχιών, γκαζόν κ.λπ.
·      Υπολείμματα οινοποιίας και ζυθοποιίας.
·      Υπολείμματα βιομηχανιών επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων.
·      Φυτικά υπολείμματα από βιομηχανική επεξεργασία καλλιεργειών  - για παράδειγμα: από εκκοκκιστήρια βάμβακος.
·      Φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών –για παράδειγμα: άχυρο, καλαμιές.
·      Υπολοίματα ξύλου – για παράδειγμα: πριονίδι, κλαδέματα.
·      Κοπριές.
·      Προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα δημοτικών απορριμμάτων.

Για την επεξεργασία όλων των παραπάνω ακολουθείτε η φυσική και απολύτως «πράσινη» διαδικασία κομποστοποίησης, που αποσυνθέτει τα οργανικά υλικά,με φυσική ζύμωση και μηχανική ανάδευση, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προϊόν. Το κόμποστ είναι βιολογικά σταθερό και είναι πλούσιο σε οργανικό φορτίο, έχει σκούρο καφέ χρώμα και γήινη μυρωδιά. Είναι, δηλαδή, απολύτως κατάλληλο για την ανάπτυξη φυτών, καθώς διαθέτει τρία πλεονεκτήματα:

Πρώτον, ως προς τις φυτικές ιδιότητες του εδάφους: βελτιώνει τη δομή και μειώνει την πυκνότητά του, καταπολεμά τη διάβρωση και αυξάνει την ικανότητα κατακράτησης νερού.

Δεύτερον, ως προς τι χημικές ιδιότητες του εδάφους: σταθεροποιεί το pH και βελτιώνει την κατακράτηση θρεπτικών στοιχείων μέσω της αύξησης της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων.

Τρίτον, ως προς τις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους: παρέχει θρεπτικό οργανικό υλικό και καταπολεμά τις αρρώστιες των φυτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση