Περιοχές της Θεσσαλίας, όπου θα γίνουν νέα έργα, επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας και μετά την πρώτη ημερίδα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Λάρισα.
Ο κ. Φάμελλος συναντήθηκε με εκπροσώπους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και συζήτησε μαζί τους την πορεία των έργων, τις προτάσεις τους, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τον Δήμο Φαρκαδόνας, όπου συζήτησε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από το φράγμα του Νεοχωρίτη, το οποίο εντάσσεται στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Θεσσαλίας. «Το φράγμα του Νεοχωρίτη μπορεί να λύσει σοβαρά προβλήματα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και αναφέρθηκε στην άρδευση 80.000 στρεμμάτων, στην υδροδότηση 11 οικισμών, αλλά και στη συμβολή του φράγματος στην ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων που καταστρέφουν την περιοχή κάθε χειμώνα. Παράλληλα, όπως είπε, το φράγμα θα δημιουργήσει και έναν καινούργιο τοπικό πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Φαρκαδόνας, Θανάση Μεριβάκη, υπηρεσιακούς και δημοτικούς συμβούλους, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «συζητήθηκε το θέμα των λιμνοδεξαμενών, που μπορούν να ολοκληρώσουν τη νέα αυτή διαχείριση του αρδευτικού νερού». Πρόσθεσε, δε, ότι έγινε συζήτηση και για άλλα αρδευτικά έργα, όπως ο εξηλεκτρισμός των αρδευτικών δικτύων και η υπογειοποίηση, διότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να συζητάμε για την εκτροπή ενός ποταμού, όταν έχουμε απώλειες 50 και 60% στην άρδευση».
Στη συνέχεια, ο ίδιος επισκέφθηκε το φράγμα του Πορταϊκού, στον Δήμο Πύλης, το οποίο θα εξασφαλίσει αφενός την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων του κάμπου και αφετέρου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης τουριστικών δράσεων μέσα από τη δημιουργία λίμνης, πάνω ακριβώς από την Πύλη.
Ο Δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, αφού ευχαρίστησε τον Σωκράτη Φάμελλο για την επίσκεψη, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, «με δεδομένο ότι το φράγμα του Πορταϊκού αποτελεί μείζον έργο για την περιοχή, προϋπολογισμού 100 εκ. €, το οποίο σε συνδυασμό με τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας θα ξεδιψάσει τον κάμπο της Θεσσαλίας, δημιουργώντας εξαιρετικές συνθήκες για νέες καλλιέργειες στην περιοχή».
«Οι υδατικοί πόροι, το νερό, είναι το αίμα της Θεσσαλίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ζήσει, να αναπτυχθεί και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, με δίκαιη ανάπτυξη και έναν καινούργιο, αγροτοδιατροφικό τομέα στην περιοχή. Άρα, τα έργα υδάτων είναι πάρα πολύ κρίσιμα και, προφανώς, οι προσπάθειες οι δικές μας ξεκινούν μέσα από τον εξορθολογισμό της αρδευτικής κατανάλωσης, την εξασφάλιση αρδευτικού νερού, ώστε να υπάρχει γεωργία, αλλά μέσα από ένα μοντέλο το οποίο δεν θα είναι αδιέξοδο, θα είναι βιώσιμο και αειφορικό», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από τον εξορθολογισμό και τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές, χρειάζεται να συζητήσουμε πολύ για έργα τροφοδοσίας υδατικών πόρων, εντός της λεκάνης, χωρίς να ανανεώσουμε αδιέξοδα προηγούμενων χρόνων, τα οποία μπορούν να έχουν χρόνιες δικαστικές διαμάχες ή διαμάχες με άλλες περιοχές και με προστριβές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Υπογράφεται η ΑΕΠΟ για τη ΜΕΑ στα Τρίκαλα
Τέλος, στην πόλη των Τρικάλων ο κ. Φάμελλος σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, και το ΔΣ της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ανακοίνωσε ότι μέχρι την έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι υπογραμμένη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Θεσσαλία, ενώ συζήτησε θέματα που αφορούν στη λειτουργία πράσινων σημείων, μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, «στη χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, στην ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και στην ενίσχυση δράσεων της Αυτοδιοίκησης και της Κυκλικής Οικονομίας, με τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος».