ΕΕ: Απόπειρα «διάσωσης» της CETA μετά το ναυάγιο στο Βέλγιο

Συνάντηση με την Καναδή υπουργό Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ έχει σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με την ελπίδα να σωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), όπως ανέφερε ο κ. Σουλτς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, η οποία αντιτίθεται προς το παρόν στη CETA και έτσι εμποδίζει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως, το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες έχουν στόχο «να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη CETA. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε ένα βήμα πριν το τέλος» τόνισε ο Σουλτς.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης. Ελπίζουμε να καταστεί εφικτό να βρεθεί μια λύση» σχολίασε η Φρίλαντ προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

Το βράδυ της Παρασκευής η Φρίλαντ είχε σχολιάσει: «Είναι προφανές σε εμένα, στον Καναδά, ότι η ΕΕ δεν είναι τώρα σε θέση να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τόσο ευρωπαϊκές αξίες όπως ο Καναδάς».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση