Επιστολή προς όλους τους βουλευτές αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που, μεταξύ άλλων, αφορά τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» απέστειλε το WWF Ελλάς.
Όπως τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, οι ασφυκτικές προθεσμίες της διαβούλευσης επί των τριών νομοσχεδίων που ενώθηκαν σε ένα αποτελούν τεκμήρια απαξίωσης από την κυβέρνηση της σημασίας της δημόσιας συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υγεία και προστασία του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο σχετικά με τη μετονομασία της ΡΑΕ, το WWF αναφέρει ότι «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ στους τομείς των αποβλήτων και των υδάτων, δίχως όμως να παρέχεται επαρκής τεκμηρίωση για αυτή την επιλογή, η οποία όχι μόνο δεν απαντά στις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπό ρύθμιση τομείς, αλλά και δεν παρέχει τα εχέγγυα για την αποτελεσματική εφαρμογή του ενωσιακού και εθνικού δικαίου για την επίτευξη της καλής κατάστασης των υδάτων και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του πόσιμου νερού».
poster
Επιπλέον, η έκθεση διαβούλευσης αποτελεί μνημείο διακωμώδησης του κορυφαίου θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης, ειδικά καθώς υποβλήθηκε στη Βουλή μόλις μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και στην ουσία απλώς αγνοεί όλα τα σχόλια. Ειδικότερα, στο πεδίο που αφορά τα «σχόλια που υποβλήθηκαν», η μονοσέλιδη έκθεση λέει ότι δεν υιοθετήθηκε κανένα από τα σχόλια που υποβλήθηκαν, καθώς ήταν γενικόλογα.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος» που τέθηκε σε διαβούλευση μόνο 4 ημερών, το WWF επισημαίνει ότι αλλάζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία νέες συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την εξέλιξη του έργου για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ) και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000. Ετσι, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση έχουν τεθεί μόνο μερικές από τις ΕΠΜ σε διαβούλευση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίως πιέζει για την ολοκλήρωση του έργου και τη θέσπιση μέτρων προστασίας με τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το πλαίσιο αλλάζει για άλλη μια φορά.
Το νομοσχέδιο συνεχίζει επίσης την πρακτική της ενθάρρυνσης της δόμησης κοντά στο κύμα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση που τονίζει: «Με διάταξη του άρθρου 233, τουριστικές κατοικίες μπορούν να οικοδομούνται σε απόσταση 30(!) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. Επιπρόσθετα, με το άρθρο 160 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επεκτάσεων λειτουργίας και αύξησης ισχύος εγκαταστάσεων με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Με τη διάταξη αυτή, το ΥΠΕΝ δείχνει ξεκάθαρη εύνοια προς τον λιγνίτη και το αέριο και υποχώρηση σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις για απολιγνιτοποίηση».
Το WWF καλεί τους βουλευτές να ζητήσουν την απόσυρση κάθε διάταξης που έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και να προτάξουν την ανάγκη για ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, μέσα από την παροχή επαρκούς χρόνου για τις διαβουλεύσεις, τη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και την επαρκή τεκμηρίωση της ανάγκης κάθε ρύθμισης.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής του WWF Ελλάς ΕΔΩ.