Απόσυρση του ν/σ για την ανακύκλωση ζητούν τα συστήματα διαχείρισης

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, ζητούν τα βασικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων που λειτουργούν στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί υπό διαβούλευση περιορίζει το αποθεματικό των συστημάτων και μειώνει στο ελάχιστο το διοικητικό κόστος τους.

Αυτά προέκυψαν από την ημερίδα σχετικά με τη διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου για την Ανακύκλωση και την Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων, που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Τα συστήματα υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας έχει σημαντικές επιτυχίες και τα περισσότερα έχουν πετύχει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους.

Ο Γιάννης Ραζής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βλέπει τον κόσμο ανάποδα και υπάρχει έλλειψη ενός οργανωμένου διαλόγου με την πολιτεία.

Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων αναφέρουν ότι δεν είχε προηγηθεί διάλογος με το υπουργείο, ώστε να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο να προωθεί και να μεγιστοποιεί την ανακύκλωση στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, ανέφερε ότι τα συστήματα θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα με αυστηρό έλεγχο από την Πολιτεία.

«Η Ανακύκλωση στην Ελλάδα θέλει δημιουργικές και καινοτόμες αλλαγές για να μπορέσει να "ξεκολλήσει" από τη στασιμότητα των χρόνων της κρίσης. Δυστυχώς, αυτές οι αναγκαίες αλλαγές δεν εμφανίζονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της βασικής νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων», σημείωσε.

Φάμελλος: Στο DNA της Ελλάδας η πρόληψη και η ανακύκλωση

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος, με αφορμή τη διαβούλευση για την τροποποίηση, ύστερα από 15 χρόνια, του νόμου για την ανακύκλωση στη χώρα, επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης κοινών στόχων και την ανάληψη κοινών ευθυνών για τη «μέγιστη αξιοποίηση των πόρων που οι καταναλωτές μεταφέρουν μέσω των παραγωγών στα συστήματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των εθνικών στόχων», όπως είπε.

Έκανε λόγο για την ανάγκη διαρκούς αυτοελέγχου και την ανάληψη συλλογικής ευθύνης εκ μέρους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των παραγωγών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν εκπροσωπήθηκαν πάντα κατά το παρελθόν το κοινό όφελος και οι συλλογικότητες», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ισονομία στην ανακύκλωση και ίση δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρηματιών στην αγορά».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ως σημαντικά νέα δεδομένα τον ΕΣΔΑ και τους υψηλότερους στόχους που έχουν τεθεί, από τις προτάσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης διαφανών και αποτελεσματικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μη χάνονται οικονομικοί πόροι απ’ την ανακύκλωση σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο μη παραγωγικό στάδιο.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος ισότιμης πρόσβασης των επιχειρηματιών και της συνεργασίας και την επίλυση ζητημάτων σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς επίσης και την επίλυση ζητημάτων διαφθοράς, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατηρείται μεταξύ παραγωγών, οι οποίοι όπως είπε, αρνούνται να πληρώσουν. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα στην εκπροσώπηση και της σύνδεση της αυτοδιοίκησης με τα συστήματα, ενώ έθεσε ως βασικές πολιτικές προτεραιότητες την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, καθώς, όπως είπε, προηγείται στην πολιτική πυραμίδα η μη παραγωγή αποβλήτων.

Τέλος, έκανε λόγο για πολλά νέα κεφάλαια που έχει αργήσει η χώρα να ανοίξει, όπως τα πρότυπα και οι κανόνες της αγοράς, οι τεχνολογίες, η ποιότητα και η ασφάλεια των υλικών συσκευασίας, η ενσωμάτωση της οδηγίας για την πλαστική σακούλα, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά και τα πρότυπα δόμησης, τα οποία πρέπει να είναι φιλικά στην ανακύκλωση.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, λέει ο Πατούλης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε, ότι «η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε εξαρχής το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου», καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης επί του περιεχομένου». Τόνισε δε, ότι θεωρεί απαραίτητο, στην κατάρτιση νομοσχεδίων να είναι κυρίαρχη η άποψη των Δήμων, καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς τοπική ανάπτυξη».

Διάλογο από μηδενική βάση, θέλει ο Μίχαλος

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισήμανε «σημαντικό κενό διαλόγου που διαπιστώθηκε στο προηγούμενο διάστημα σχετικά με την τροποποίηση του Ν. 2939/2001», κάνοντας λόγο για «αναιτιολόγητη πρακτική, τόσο του υπουργείου όσο και της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), να αρνηθεί επίμονα το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και να παραπέμψει τη συζήτηση στην ηλεκτρονική διαβούλευση», όπως είπε. Καταθέτοντας της προτάσεις στρατηγικής «για να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος της εναλλακτικής διαχείρισης και της κυκλικής οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του «να συμφωνηθεί ότι η διαβούλευση για τη νέα νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση, με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να ξεκινήσει “σε λευκό χαρτί”».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.