Απότομη αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 το 2015

Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο εδώ και 56 χρόνια, παρουσίασαν το 2015 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ (NOAA). Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο ρυθμός ανόδου είναι 200 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο επεισόδιο παγκόσμιας θέρμανσης πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο ρυθμός αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,05 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), αναφέρει η NOAA στην ανακοίνωσή της.

Η απότομη άνοδος, η οποία καταγράφηκε από σταθμό στη Χαβάη, αποδίδεται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, αν και η καύση ορυκτών καυσίμων είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας μακροπρόθεσμης αύξησης.

Τα επίπεδα του CO2, του κυριότερου αερίου του θερμοκηπίου, έχουν πλέον ξεπεράσει τα 400 ppm, συγκριτικά με περίπου 280 ppm πριν από την βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα.

«Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια» επισήμανε ο Πίτερ Τανς, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Αναφοράς Αερίων Θερμοκηπίου στη NOAA.

«Είναι μια εκρηκτική κατάσταση αν συγκριθεί με τις φυσικές διαδικασίες» προειδοποίησε.

Η τελευταία φορά που η Γη έζησε μια τόσο παρατεταμένη άνοδο του CO2, είπε ο Τανς, ήταν πριν από 17 έως 11 χιλιάδες χρόνια, όταν τα επίπεδα του αερίου αυξήθηκαν κατά μόλις 80 ppm. Ο σημερινός ρυθμός είναι 200 φορές μεγαλύτερος.

Το 2014, πάντως, τα επίπεδα του CO2 παρέμειναν σχεδόν στάσιμα, σύμφωνα τουλάχιστον με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργώντας ελπίδες σταθεροποίησης.

Η μεγάλη αύξηση του 2015 οφείλεται εν μέρει και στο Ελ Νίνιο που συνεχίζεται στον Ειρηνικό και μεταξύ άλλων έφερε πυρκαγιές που απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η επίδραση του Ελ Νίνιο είναι μόνο παροδική, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάλας.

Όπως τόνισε, οι τελευταίες μετρήσεις χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου προκειμένου να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις τη Κλιματική Συμφωνία του Παρισιού για αποκλιμάκωση των εκπομπών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση