Από τον ήλιο το 13% της ενέργειας στην Ελλάδα το 2022-Οι τοπ 5 χώρες

Για πρώτη φορά πέρσι, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια παρά από το ορυκτό αέριο, σύμφωνα με το think tank Ember και τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε.

Σύμφωνα με αυτή, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Ευρώπη έχει αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει ο Dave Jones της Ember στο Euronews τονίζοντας ότι, παρά τους κραδασμούς, το 2022 υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οποιοσδήποτε φόβος για ανάκαμψη του άνθρακα είναι πλέον νεκρός», ανέφερε.

Οι Top5 χώρες

Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022, κατά 24% προκειμένου να αποφευχθεί κόστος φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζει η Ember, ενώ 20 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν νέα εθνικά ρεκόρ.

Πρώτη στη λίστα με ποσοστό 14% είναι η Ολλανδία και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ελλάδα, έχοντας παράγει το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο.

Η πεντάδα των χωρών συμπληρώνεται με την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ισπανία.

«Η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο», λέει η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe. «Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης», αναφέρει.

Ορισμένοι αριθμοί μπορούν να αποδοθούν σε καλά σχεδιασμένες πολιτικές - για παράδειγμα, το σύστημα net-metering των Κάτω Χωρών, το οποίο ενθαρρύνει την οικιακή ηλιακή ενέργεια.

Αλλά ο Jones της Ember αποδίδει την ώθηση και στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το χρέος τους από άποψη κλίματος και ενεργειακής ασφάλειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση