Του Νίκου Αβουκάτου
«Εμφανίστηκε γόνος και η παραγωγή μυδιών θα γίνει τουλάχιστον το 2026. Αυτό εξαρτάται από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και από μάνες που κάναμε εισαγωγή από το εξωτερικό τις οποίες πληρώσαμε πανάκριβα». Αυτό τόνισε ο Aναστάσιος Δραγάνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας στη Θεσσαλονίκη με θέμα: θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης (ΑΔΜΘ).
Ο κ. Δραγάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανακάμψει η μυδοκαλλιέργεια το 2026, ωστόσο αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Συνεταιρισμός για τις εισαγωγές γόνου.« Έπρεπε να μείνουν ζώνες ανοιχτές. Η Χαλάστρα και τα Κύμινα ήταν κλειστά, αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε μια ζώνη ανοιχτή και με τη βοήθεια του Υπουργείου καταφέραμε να έρθουν μάνες, ώστε να δώσουμε γόνο στους συναδέλφους που παρατηρούμε σήμερα ότι υπάρχει αρκετός στην Πιερία», είπε.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στην καρδιά της οστρακοκαλλιέργειας, στα Μάλγαρα με την ευγενική συνδρομή του Δήμου Δέλτα με τη συμμετοχή πολλών μυδοκαλλιεργητών.
Στην ημερίδα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό για την ΑΔΜΘ, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.
Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία συνάντησης και συνεργασίας εκπροσώπων του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας και της επιστημονικής κοινότητας με εκπροσώπους της πολιτικής και της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη χάραξη μιας βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης για έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για το φαινόμενο μαζικού θανάτου μυδιών σε μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου ο Πλάτων Κλεανθίδης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε την περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας και τις συνέπειες από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. «Σίγουρα υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά μπορεί και να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες» σημείωσε ο κ. Κλεανθίδης».
Σύμφωνα με τον κ. Κλεανθίδη οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, είναι η συνεχής παρακολούθηση με αισθητήρες, η θεσμοθέτηση της Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), η μετεγκατάσταση των μυδοκαλλιεργειών σε βαθύτερα νερά, η βελτίωση των υποδομών, αλλά και η δημιουργία ενός οστρακογενετικού σταθμού.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Ιωάννης Σάββας. «Προχώρησε αρκετά η ΠΟΑΥ του Θερμαϊκού, ιδιαίτερα από την ημέρα που ανέλαβε η δήμαρχος Δέλτα και τώρα αναμένουμε την τελική έγκριση από το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πολύ σύντομα θα έχουμε την έναρξη της ΠΟΑΥ», είπε.
Στο μεταξύ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία για την αποξήλωση των παράνομων μονάδων ώστε να υπάρξει μια τάξη. «Σήμερα τρέχουμε στην διαδικασία και αφού εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου που να αναλάβει ο ανάδοχος», ανέφερε ο κ. Σάββας.
Στην παρέμβαση του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι «σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για του μυδοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί μια τεράστια οικονομική ζημιά για να συνεχίσουν τη μυδοκαλλιέργεια θα πρέπει να λάβουν την ανάλογη αποζημίωση το 2025 και απο οτι φαινεται το 2026 θα υπάρχει γόνος. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με ΑΠΘ για τη δημιουργία του πρώτο οστρακοκαλλιεργητικού σταθμού στην Ελλάδα για να εμπλουτίζουμε με γόνο τον Θερμαϊκό όταν χρειάζεται. Επίσης ζητάμε από την Αποκέντρωση Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης να μπορέσει νοικιάσει νέες θέσεις για μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή της Χαλάστρας σύμφωνα με το χωροταξικό του Υπουργείου το οποίο εγκρίθηκε από το 2011».