Καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης στο δημόσιο

Καταργούνται από σήμερα τα πλαστικά μιας χρήσης σε φορείς του δημοσίου (φορείς Γενικής Κυβέρνησης), όπως προβλέπει ο νόμος 4736/2020 – ο νόμος για τη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην Ελλάδα, που προβλέπεται να εφαρμοστεί από την 3η Ιουλίου 2021.

Αναλυτικότερα, το δημόσιο δεν μπορεί να προμηθεύεται:

Πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού), πλαστικά πιάτα, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικούς αναδευτήρες ποτών,  πλαστικές μπατονέτες, πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών (όχι τα μπαλόνια), περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς  και τα καπάκια και καλύμματά τους.

Επιπλέον, όλα τα προϊόντα  που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη).

Η απαγόρευση των παραπάνω προϊόντων δεν αφορά δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες η διαδικασία ανάθεσης έχει ξεκινήσει πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021. Εφόσον εκπνεύσει η παλιά σύμβαση θα πρέπει να συμμορφωθούν οι φορείς στην απαγόρευση προμήθειας.

Παράλληλα για τα πλαστικά ποτήρια που δεν καταργούνται δρομολογείται η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους 0.04€ (όπως ισχύει στις πλαστικές σακούλες)  ενώ θα δίνεται οικονομικό κίνητρο για την επιστροφή στο σούπερ μάρκετ των κενών πλαστικών μπουκαλιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση