Αργολίδα: Γέμισε η άσφαλτος νεκρά χελιδόνια - Εξαντλήθηκαν από το ταξίδι και την κακοκαιρία (φωτο+vid)

Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν οι πολίτες στον δρόμο Ναυπλίου Νέας Κίου, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αργολίδας, με εκατοντάδες εξαντλημένα, από το ταξίδι και την κακοκαιρία, χελιδόνια, ακίνητα ή νεκρά στην άσφαλτο.

Ο τοπικός συνεργάτης του συλλόγου προστασίας άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ προσπάθησε να περισυλλέξει τα ζωντανά και να απομακρύνει τα νεκρά χελιδόνια από τον δρόμο, «ώστε να μην αποτελούν "κράχτη" για τα υπόλοιπα» όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της οργάνωσης.

Στην Αργολίδα χτες χιλιάδες χελιδόνια κάθονταν στο οδόστρωμα εξαντλημένα από το ταξίδι και τον κακό καιρό. Ο συνεργάτης...

Geplaatst door ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής op Dinsdag 7 april 2020

Το χελιδόνι, αποδημητικό πτηνό και σύμβολο της άνοιξης, μεταναστεύει σε σμήνη από τον Μάρτιο στα θερμότερα μεσογειακά κλίματα προκειμένου να αναπαραχθεί και στη συνέχεια, προς τις αρχές του φθινοπώρου, πετά προς τα θερμότερα κλίματα της Αφρικής. Ωστόσο, φέτος, λόγω του ψυχρού Απρίλη και των ισχυρών ανέμων και καθώς δεν έχουν φτιάξει ακόμα τις φωλιές τους, πετούν χαμηλότερα και βρίσκουν καταφύγιο στην πιο ζεστή άσφαλτο.

«Έχουν έρθει τα χελιδόνια γιατί τώρα ήταν η εποχή τους να έρθουν. Δυστυχώς, όμως, ο καιρός δεν τα βοηθάει, με αποτέλεσμα να είναι ζαλισμένα και κουρασμένα πάνω στο δρόμο. Τα αυτοκίνητα, όμως, τρέχουν γιατί ο δρόμος είναι ταχείας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να τα πατάνε και να τα σκοτώνουν. Αυτό που μας κάνει εντύπωση, όμως, είναι πως όταν το ένα πέφτει κάτω, το ταίρι του κάθεται από πάνω και προστατεύει» εξηγεί ο Στέλιος Κυριακού, συνεργάτης του ΑΝΙΜΑ στην περιοχή.

Το σχόλιο και οι οδηγίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:

Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι' αυτά μοιραία.

Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.

Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.

Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, Αλκυόνη - Aegean Wildlife Hospital»

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Argonafplia.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση