Αρκούδα κατέβηκε στην αμμουδιά στην παραλία Νταμούχαρη του Πηλίου

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο χωριό Νταμούχαρη του Πηλίου ο θάνατος κουνελιών από επίθεση αρκούδας, ίχνη της οποίας βρέθηκαν στην παραλία!

Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου έναν μήνα και έχει συγκλονίσει τον κτηνοτροφικό, και όχι μόνο, κόσμο της Μαγνησίας που δεν περίμενε ποτέ να δει αρκούδα και, μάλιστα, δίπλα στη θάλασσα.

«Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν αρκούδα. Από τη σπασμένη πόρτα κατάλαβα ότι ήταν μεγάλο το ζώο, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αρκούδα. Οι κινήσεις του ζώου έδειχναν απίστευτη αγριότητα. Έσπασε την πόρτα, έφαγε τα λάστιχα, έσπασε τα καπάκια από τις ταΐστρες και λύγισε μέχρι και τα κλουβιά από τα κουνέλια για να μπορέσει να τα βγάλει έξω και να τα φάει. Παντού μέσα στο μαντρί υπάρχουν μεγάλες νυχιές και δαγκωματιές» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κτηνοτρόφος κ. Μανώλης Βασιλείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι η αρκούδα έφαγε τα μικρά κουνέλια που ήταν λίγων ημερών, ενώ μόνο τρία γλύτωσαν από τα «νύχια» της. Ο ίδιος περιγράφει με τεράστιο θυμό τις ζημιές που υπέστη τόσο το ζωικό κεφάλαιο όσο και ο εξοπλισμός του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, Γιάννης Τίρχας, επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Μαγνησίας εντοπίζεται αρκούδα.

«Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχαμε παρόμοιο περιστατικό στην Άνω Κερασιά και στο Βένετο, όπου μία αρκούδα είχε κατασπαράξει μελίσσια. Εκτοτε δεν είχαμε κάποιο συμβάν, μέχρι πρότινος που συνέβη αυτό στη Νταμούχαρη» ανέφερε, για να προσθέσει ότι η αρκούδα έχει τη δυνατότητα να διανύσει μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρει τροφή.

«Οι αρκούδες είναι ζώα που προσαρμόζονται πολύ εύκολα στον βιότοπο. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για την αναζήτηση τροφής. Δηλαδή το γεγονός ότι οι πατημασιές της βρέθηκαν ακόμη και σε παραλία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει» εξηγεί ο κ. Τίρχας, αν και όπως τονίζει το Πήλιο δεν ενδείκνυται για να κατοικήσουν αρκούδες, επειδή είναι πυκνοκατοικημένο και υπάρχουν πολλές δενδροκαλλιέργειες.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να μην πρόκειται για αρκούδα, αλλά ένα άλλο μεγαλόσωμο ζώο, ο κ. Τίρχας αναφέρει ότι οι φωτογραφίες με την πατημασιά του ζώου στην παραλία παραπέμπουν μόνο σ΄ αυτή την εκτίμηση.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής το ζώο δεν έχει εντοπιστεί και το γεγονός εγκυμονεί κινδύνους, καθώς όσο ανοίγει ο καιρός και πληθαίνουν οι εκδρομείς είναι πολύ πιθανόν να επιτεθεί σε αυτοκίνητα. «Τώρα που σιγά σιγά θα αυξάνονται οι εκδρομείς και θα ανοίγουν και τα εξοχικά σπίτια για καλοκαίρι ή που θα διαβεβαιωθούν και άλλες επιθέσεις σε ζώα είναι πολύ πιθανόν να επιτεθούν ακόμη και αυτοκίνητα. Η αρκούδα μπορεί για πολύ καιρό να επιβιώνει είτε με ζώα είτε ακόμη και με καρπούς δέντρων, κάτι που στο Πήλιο υπάρχει σε επάρκεια. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πεινάσει», εκτίμησε ο ίδιος.

Όσον αφορά την προέλευση της αρκούδας και το πώς κατέληξε στη Μαγνησία μιας και η περιοχή δεν ενδείκνυται για μόνιμη διαβίωση ο κ. Τίρχας παραπέμπει στην υπόθεση με το λευκό τιγράκι.

«Όπως το λευκό τιγράκι κάποιος το άφησε σε κάδο απορριμμάτων στα Σπάτα Αττικής, είναι πολύ πιθανόν και η αρκούδα να έχει φτάσει στο Πήλιο με ανθρώπινη παρέμβαση. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να έχει διανύσει τους υπόλοιπους νομούς και να έχει περάσει από Ολυμπο και Κίσσαβο για να φτάσει μέχρι και εδώ» τονίζει. Ωστόσο, αυτό που σημειώνει είναι ότι το ζώο ανήκει στα προστατευόμενα είδη, καλώντας τους κυνηγούς και τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς η θανάτωσή του θα επιφέρει ποινικές διώξεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση