Προβληματισμός για τις θέσεις Τραμπ περί κλιματικής αλλαγής και ΑΠΕ

Δεδηλωμένος αρνητής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και σφοδρός επικριτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικράτησε στις προεδρικές εκλογές έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ, επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, υποσχέθηκε να καταργήσει τη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, η οποία υποχρεώνει σχεδόν κάθε κράτος να αναλάβει δράσεις και να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη το φαινόμενο και έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία, σε περίπτωση που θα εκλέγονταν, γεγονός που από σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.

Από νομική άποψη, η ακύρωση αυτή δεν μπορεί να γίνει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ωστόσο και μόνο η είδηση της εκλογής Τραμπ είναι πιθανό να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Μαρόκο για τον οδικό χάρτη της διεθνούς συμφωνίας. Επιπλέον, ο Τραμπ είναι πιθανό να καταφέρει να ανατρέψει την κλιματική στρατηγική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία εξετάζεται τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα μπορούσε να διορίσει άτομο της επιλογής του στην ηγεσία του Δικαστηρίου, και να ανατρέψει έτσι το σχέδιο Ομπάμα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Παράλληλα, ο Τραμπ έχει ταχθεί κατά των ανανεώσιμων πηγών, στηρίζοντας ευθέως τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ συντάσσεται με τους αμφισβητίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναρτώντας, κατά το παρελθόν, δεκάδες tweets με τα οποία υποστήριξε ότι πρόκειται «για τη μεγαλύτερη απάτη».

trump

Όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, η ηλιακή ενέργεια είναι αναξιόπιστη και οι ανεμογεννήτριες αντιαισθητικές και επιβλαβείς για την άγρια ​​ζωή. «Είναι τόσο ακριβές», είπε για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ένα συλλαλητήριο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

«Και ειλικρινά, δεν αποδίδουν τόσο καλά. Ξέρω πολλά για την ηλιακή ενέργεια. Λατρεύω την ηλιακή ενέργεια. Όμως, η απόσβεση γίνεται σε πόσο, 18 χρόνια; Ω σπουδαία, δεκαοκτώ χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας για την αιολική ενέργεια: «Ο άνεμος σκοτώνει όλα τα πουλιά σας. Όλα τα πουλιά σας, νεκρά. Ξέρετε, οι οικολόγοι δεν μιλούν γι' αυτό».

Έχει διακηρύξει, δε, την επιθυμία του για περισσότερες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και λιγότερων περιβαλλοντικών περιορισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει υποσχεθεί να ξαναθέσει σε λειτουργία τον αγωγό Keystone XL ο οποίος θα φέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Gulf Coast.

gl

Επίσης, έχει ήδη απειλήσει ότι θα καταργήσει τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ.

Τάσσεται, μάλιστα, υπέρ του προστατευτισμού. Στρέφεται κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA), αλλά και της Εμπορικής Συμφωνίας Χωρών του Ειρηνικού (TPP). Με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι προτίθεται να τις καταγγείλει. Πολλοί εκτιμούν ότι αντίστοιχη στάση θα τηρήσει και ως προς την πολυαναμενόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. (TTIP). Στο στόχαστρό του βρίσκεται όμως και η Κίνα, καθώς υποστηρίζει μια αυστηρότερη δασμολογική πολιτική για τα κινεζικά προϊόντα.

trump3

Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ, η Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε σάλο, αναφερόμενη σε ένα tweet του Τραμπ, το 2012. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη των Κινέζων», φέρεται να έγραφε το συγκεκριμένο «τιτίβισμα». «Δεν το έγραψα, δεν έγραψα κάτι τέτοιο», αρνήθηκε μετά βδελυγμίας τότε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Στο παρελθόν ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη NASA «υπηρεσία υλικοτεχνικής υποστήριξης για δραστηριότητες σε χαμηλή γήινη τροχιά», και είχε δηλώσει πως ακούει «απαίσια» πράγματα για τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τον μεγαλύτερο φορέα βιοϊατρικής έρευνας. Ο Τραμπ έλεγε, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

Για χιλιάδες ερευνητές στις ΗΠΑ, τα κονδύλια φαίνεται πως βρίσκονται στον αέρα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση