Αρχές Ιουνίου τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

του Νίκου Αβουκάτου

Στο τέλος του φθάνει το ερευνητικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος του ήταν 18 μήνες και ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 80.000 ευρώ.

«Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των μετρήσεων και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα αλλά και η εξαγωγή των συμπερασμάτων το επόμενο διάστημα», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Κωνσταντινή Σαμαρά, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δοθούν τα οριστικά αποτελέσματα για το σύνολο των μετρήσεων που αφορούν τον πιθανό εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας, Η έως τώρα εντοπισθείσα πηγή της δυσοσμίας ήταν ο χώρος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως, στα πρώτα συμπεράσματα, είχε διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ουσίες μη καρκινογόνες και μη τοξικές.

«Όπως φαίνεται τα τελικά αποτελέσματα δεν ανατρέπουν στην ουσία τα προηγούμενα, ωστόσο έρχονται να τα συμπληρώσουν και κάποια νέα στοιχεία», υπογράμμισε η κα. Σαμαρά.

Κατόπιν αναμένεται να κληθούν από το ΥΠΕΝ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το ΑΠΘ σε σύσκεψη εργασίας, ώστε να συζητηθούν τα αποτελέσματα και να σχεδιαστεί το σύνολο των δράσεων για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήδη τα ΕΛΠΕ έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει επανάληψη των μετρήσεων για να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Σύμφωνα με την κα. Σαμαρά, πλέον υπάρχουν λιγότερες καταγγελίες, καθώς και επεισόδια δυσοσμίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση