ΑΡΧΕΛΩΝ: Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που μια μικρή ομάδα ανθρώπων «ανακάλυψε» στις παραλίες της Ζακύνθου κάποια παράξενα ίχνη στην αμμουδιά. Ήταν ίχνη από θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που επί χιλιάδες χρόνια έβγαιναν στις ίδιες παραλίες για να σκάψουν στην αμμουδιά τις φωλιές τους και να γεννήσουν τα αυγά τους, ανενόχλητες.

Στις μέρες μας όμως χρειάζονται προστασία από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σιγά-σιγά άρχισαν να ενοχλούν τις χελώνες.

Η εντατική αλιεία και τα ατυχήματα από αλιευτικά εργαλεία, τα σκουπίδια στις θάλασσες που συγχέονται με την τροφή τους και η μεγάλη ενόχληση των παραλίων ωοτοκίας από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες.

Οι άνθρωποι αυτοί ίδρυσαν ένα Σύλλογο για να οργανώσουν την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των περιοχών που έχουν επιλέξει για να κάνουν τις φωλιέςτους. Φρόντισαν επίσης να οργανώσουν και την περιποίηση των ζώων αυτών, φτιάχνοντας ένα νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες στην Γλυφάδα Αττικής (τηλ.: 210 8982600) σε περίπτωση που βρεθούν τραυματισμένα. Και πάνω απ’ όλα προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους των περιοχών, αλλά και όλους όσους τις επισκέπτονται, για το όσο σημαντικό είναι να ζήσουν ανενόχλητα αυτά τα ζώα της θάλασσας που γεννούν στην ξηρά.

Έδωσαν στον Σύλλογο το συμβολικό όνομα ΑΡΧΕΛΩΝ, από το όνομα της πιο παλιάς θαλάσσιας
χελώνας που έχει βρεθεί πάνω στην Γη, συνομήλικης των δεινοσαύρων.! Για σήμα διάλεξαν το σχέδιο της θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε πάνω σε ένα από τα παλαιότερα νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας, τον στατήρα της Αίγινας.

Οι δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ζάκυνθο, όπου βοήθησε
και να ιδρυθεί το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην χώρα μας, αλλά εξαπλώθηκαν σε όλες τις σημαντικές παραλίες για την θαλάσσια χελώνα.Έτσι,εθελοντές, απ’ όλο τον κόσμο, προστατεύουν τις παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου, της Κορώνης και του Λακωνικού κόλπου στην Πελοπόννησο αλλά και τις παραλίες των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Μεσσαράς, στην Κρήτη.
Πολύ μεγάλη σημασία δόθηκε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των παιδιών και των
νέων ανθρώπων. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες που κάθε χρόνο παρακολουθούν περίπου 12.000 μαθητές και ενημερώνουν 200.000 επισκέπτες των παραλίων που γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες. Για τους υπόλοιπους έφτιαξαν ένα Διαδικτυακό Τόπο (www.archelon.gr) για να πληροφορούνται τα πάντα για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία τους.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, με συστηματική εθελοντική εργασία έχει καταφέρει κάθε χρόνο

  • Να παρακολουθεί 70 χιλιόμετρα παραλίων και να προστατεύει περισσότερες από 2.500
    φωλιές
  • Να περιθάλπει στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες
    χελώνες, οι οποίες μετά απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Να λειτουργεί τρεις Περιβαλλοντικούς Σταθμούς και δέκα εποχικούς Σταθμούς
    Ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Επιπλέον, λειτουργεί δύο
    Σταθμούς Α' Βοηθειών στην περιοχή του Ρεθύμνου και του Αμβρακικού Κόλπου.
  • Να εκπαιδεύει σε εργασίες πεδίου 500 εθελοντές (Έλληνες και ξένους, νέους
    επιστήμονες) που συμμετέχουν στα προγράμματά του.
  • Να κάνει την Caretta caretta το πιο γνωστό από τα άγρια ζώα της πατρίδας μας και το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

ΑΡΧΕΛΩΝ   Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!