Αρχιπέλαγος για φάλαινα: Δύσκολα θα υπάρξει θετική έκβαση-Το τραγούδι μπορεί να την ενόχλησε (vid)

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Αναστασία Μήλιου, μίλησε στην ΕΡΤ για την υπόθεση της νεαρής φάλαινας που ξεβράστηκε αρχικά στον Άλιμο και στη συνέχεια στη Σαλαμίνα και εξήγησε γιατί ο μικρός ζιφιός βγήκε στα ρηχά.

Η ίδια τόνισε ότι ο ζιφιός πλησίασε στα ρηχά γιατί δεν χρειάζεται να βουτάει και γιατί δεν αισθανόταν καλά. «Ένα θηλαστικό που βγαίνει στα ρηχά νερά το έχει ανάγκη, δεν χρειάζεται να βουτάει. Όταν το πηγαίνουμε στα βαθιά με το ζόρι πνίγεται πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε - Καλά νέα: Στα ανοιχτά από μόνη της η φάλαινα μετά την ισχυρή φαρμακευτική αγωγή (φωτο)

Σχολίασε δε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, με ελάχιστες πιθανότητες για θετική έκβαση. «Μακάρι να παραμείνει στα ανοιχτά, αλλά είναι δύσκολο. Μιλάμε για ένα θηλαστικό που ζει στα βαθιά νερά, είναι σε κακή κατάσταση. Χρειάζεται -κατά τη γνώμη μου και τη γνώμη ειδικών- ειδική περίθαλψη. Μακάρι να μπορέσει, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο αυτήν τη στιγμή να έχουμε θετική έκβαση», είπε και πρόσθεσε: «Φυσικά οι ελπίδες όλων είναι να υπάρξει, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές είναι πολύ δύσκολο περιστατικό και θα χρειαζόταν ιδανικά εβδομάδες ή μήνες περίθαλψης σε εσωτερικό χώρο με κατάλληλες συνθήκες».

Μίλησε, επίσης, για τα τρία ζωνοδέλφινα που βρέθηκαν νεκρά στη Σάμο, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο στην προσπάθεια να δημιουργήσει το πρώτο νοσοκομείο θαλάσσιων θηλαστικών για τις περιπτώσεις αυτές, στην περιοχή των Λειψών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ενδεχομένως, το τραγούδι της εθελόντριας μπορεί να ενόχλησε το θηλαστικό, όπως είπε η διευθύντρια του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», γιατί είναι συνηθισμένα στην ησυχία. «Ο πρώτος κανόνας στην περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών είναι να υπάρχει απόλυτη ησυχία, και έπειτα η επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους, χωρίς φακούς και χωρίς ήχους, όσο αυτό είναι εφικτό», ανέφερε.

Δείτε - Ανατριχιαστική στιγμή: Εθελόντρια τραγουδάει στην τραυματισμένη φάλαινα στον Άλιμο (vid)

«Όσο κι αν ακούγεται όμορφο, ένα άγριο ζώο που δεν έχει επαφή ποτέ με τους ανθρώπους, χρειάζεται απόλυτη ησυχία γιατί το ανθρώπινο στρες είναι ένας λόγος που μπορεί να το κάνει να είναι πολύ χειρότερα», επισήμανε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση