Αρχιπέλαγος: Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο διώχνουν θαλάσσια θηλαστικά

Τα τελευταία δύο 24ωρα (Δευτέρα 23/05/22 και Τρίτη 24/05/2022) το πλήρωμα του σκάφους «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες εκτιμάται ότι προέρχονται από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης.

Όπως τονίζει το «Αρχιπέλαγος», «η ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφουμε σχεδόν καθημερινά, σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Καταγράφουμε, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής».

Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, παρατηρείται πλήρης απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή.

«Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα», λέει το Ινστιτούτο.

Από πλευράς του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ξεκαθαρίζεται ότι το ζήτημα δεν είναι ποια χώρα προκαλεί τις θαλάσσιες εκρήξεις, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις που προξενούνται στα οικοσυστήματα.

«Ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά και το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους», καταλήγει ο φορέας.

Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση