Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Ένας αναξιοποίητος «θησαυρός»

Το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 11 και 12 Ιουνίου. Η περιοχή της Θράκης εκτιμάται ότι μπορεί να «πρωταγωνιστήσει» σε θέματα καλλιέργειας αρωματικών φυτών, ειδικά στη ρίγανη, λεβάντα και χαμομήλι.

Ήδη εδώ και 2 χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκρότησης μιας ομάδας καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε Ροδόπη και Έβρο, αποτελούμενη από 24 άτομα με αρκετές εκτάσεις, αλλά και εγκαταστάσεις αποστακτηρίου. Μάλιστα στην ομάδα αυτή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν ακόμη 10 καλλιεργητές.

Στο συνέδριο θα τεθούν θέματα που θα αφορούν αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, οι φροντίδες της καλλιέργειας τους, το κατάλληλο έδαφος, οι τρόποι οργάνωσης, η μεταποίηση και τα δίκτυα αγορών.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει. Μάλιστα, οι ελληνικές έρευνες για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ιδίως για τα αυτοφυή, έχουν προσελκύσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον από πολλές χώρες. Ο λόγος είναι ότι αρκετά τέτοια φυτά έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και πιθανώς αντικαρκινική δράση, ενώ γενικότερα θεωρούνται ότι προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Στα γνωστότερα ανάλογα φυτά της χώρας μας ανήκουν η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το φασκόμηλο, ο γλυκάνισος, ο μάραθος, το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το φλησκούνι, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, το τσάι βουνού, η μαντζουράνα, ο βασιλικός, η εχινάκεια, το δενδρολίβανο, ο δίκταμος, η καλέντουλα, η λουΐζα, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου κ.α. Παράλληλα, στη χώρα μας έχουν αρχίσει -εκτός από τις παραδοσιακές- και βιολογικές καλλιέργειες περίπου 15 τέτοιων φυτών.

Τα φυτά αυτά αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, είτε πρωτογενώς (αυτούσια), είτε δευτερογενώς (οι δραστικές ουσίες τους ή μεταβολίτες τους ως αιθέρια έλαια και υδατικά εκχυλίσματα), για ροφήματα, διαιτητικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, φάρμακα (ομοιοπαθητικά, φυτικά φάρμακα, φυσικά αντιβιοτικά και άλλα), φυτοφάρμακα, εντομοαπωθητικά, καλλυντικά, έλαια αρωματοθεραπείας κλπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση