Δάση: Ας μην αφήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο να χαθεί

του Στέφανου Τσιάρα*

Στο θέμα "Αποκατάσταση Δασών: ένα μονοπάτι ανάκαμψης και ευημερίας" είναι αφιερωμένη για το 2021 η Διεθνής Ημέρα Δασών, η οποία γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ξύλου.

Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά εντάσσεται στο πλαίσιο της δεκαετίας αποκατάστασης των οικοσυστημάτων 2021-2030, όπως έχει οριστεί από τον Οργανισμό  Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί ένα κάλεσμα για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων ανά την υφήλιο. Το τέλος της δεκαετίας (έτος 2030) συμπίπτει με την προθεσμία για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης https://unric.org/el/17-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%83/

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος υπογραμμίζεται η σημασία της αποκατάστασης και της αειφορικής διαχείρισης των δασών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Πάρα πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής σχετίζονται με τα δάση άμεσα ή έμμεσα, ακόμη και αν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Από την πιο απλή όπως να πιούμε ένα ποτήρι νερό, μέχρι και κάτι πιο σύνθετο όπως είναι η κατασκευή ενός σπιτιού, τα δάση θα είναι πάντα παρόντα στη ζωή των ανθρώπων, αρκεί να τα διαχειριζόμαστε με αειφορικό τρόπο.

Η αποδάσωση σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς γι' αυτό η αποκατάσταση των δασών πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα. Τα δάση πέρα από το γεγονός ότι λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και προάγουν την ευημερία τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών, επομένως είναι άμεσα συνυφασμένα με την αειφορία και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα με την πανδημία του COVID-19 να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ο ρόλος των δασών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, ακριβώς επειδή αποτελούν ιδανική διέξοδο απόδρασης από την γκρίζα καθημερινότητα.

Η Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests ) καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη (1972-2012), η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως "Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας" (World Forestry Day).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει σχετική ημερίδα με θέμα "Δάση και Βουνά: Κιβωτός του Ελληνισμού και ορμητήριο στα χρόνια της Επανάστασης". Η φετινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ημερίδα δεν θα διεξαχθεί δια ζώσης αλλά διαδικτυακά σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κωρονοϊού.

Η πρόσκληση για την ημερίδα

Η αφίσα της ημερίδας
Το πρόγραμμα της ημερίδας:

https://www.for.auth.gr/uploads//PROGRAMME_%2021%20March%20Forestry%20%20(1).pdf

* Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού
Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη
δασική πολιτική και στην αειφόρο ανάπτυξη και είναι Γενικός Γραμματέας της
Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση