Ασημίνα Ξηροτύρη: Tο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ θα υπονομεύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ

 Στην ημερίδα με θέμα :  «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ» αναφέρθηκε σε  άρθρο της η  Ασημίνα Ξηροτύρη,  πρώην Βουλευτής,  Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας  και  Μέλος της ΚΠΕ της «ΔΗΜ.ΑΡ.»

Το παράδειγμα του <ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΛΙΟΣ>  θα πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Με την  έναρξη του συνεδρίου του ΥΠΕΚΑ για τις ανανεώσιμες πηγές, ο Πρωθυπουργός  χαρακτήρισε  ως  εθνική προτεραιότητα τις  επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  και παράλληλα παρουσίασε  την απελευθέρωση της αγοράς  ενέργειας με την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, την  αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, την είσοδο  στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. ως  ενέργειες που συνθέτουν  τη δυναμική του κλάδου   για τα επόμενα χρόνια.  

Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα, ή είναι πολύ πιο πολύπλοκα και σοβαρά για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, τις  προτεραιότητες και την ανάγκη προστασία του  ενεργειακού μας πλούτου από τα μεγάλα συμφέροντα στην αγορά της ενέργειας, όπως και μία  αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γνώμονα την προστασία από την κλιματική αλλαγή  και παράλληλα την τόνωση της εθνικής οικονομίας,  των θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη ισότιμης συνεργασίας  με τα ευρωπαϊκά  κράτη μέλη,  για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το παράδειγμα του <ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΛΙΟΣ> που αποτελεί και το κύριο θέμα αυτού του συνεδρίου μάλλον θα πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά.

Καταρχήν το Ήλιος   έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της μαζικής εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος  σε βορειότερες χώρες όπως η Γερμανία.  

Η  σύλληψη  του Ήλιος να συμβάλει στην προώθηση της  ανάπτυξης  νέων ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα. Το πνεύμα όμως του  Προγράμματος δεν έχει καμία  πρόθεση να υποστηρίξει  έμπρακτα την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ σε αρκετά σημεία υπονομεύει τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα μέσα από τις  διατάξεις του σχετικού Νόμου για  το Πρόγραμμα Ήλιος:

-  Δεν διασφαλίζεται πλήρως  ότι η παραγόμενη ενέργεια του Ήλιος δεν προσμετράται και άρα δε θίγει την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται για την κάλυψη των εθνικών στόχων ΑΠΕ. Έμμεσα μόνο προβλέπεται ότι η παραγόμενη ενέργεια από το Πρόγραμμα ‘Ήλιος’  μπορεί να προσμετρήσει υπέρ των εθνικών στόχων ΑΠΕ στο μέλλον. Αυτό  θέτει επί της ουσίας τις εθνικές επενδύσεις σε κίνδυνο και γιαυτό έπρεπε  στις ειδικότερες ρυθμίσεις να ληφθεί η  μέριμνα που θα εγγυάται τον εξαγωγικό και μόνο χαρακτήρα του ‘Ήλιος’.

-  Με το Πρόγραμμα  ουσιαστικά δημιουργούνται επενδύσεις ΑΠΕ ‘δύο ταχυτήτων΄ αφού επί της ουσίας ρυθμίζεται  πιο ευνοϊκό  καθεστώς αδειοδότησης των έργων του ‘Ήλιος’, σε βάρος των εθνικών επενδύσεων ΑΠΕ. Προφανώς μία τέτοια άδικη ρύθμιση με βεβαιότητα θα   θέσει σε δεύτερη μοίρα τις εθνικές επενδύσεις.

- Το Πρόγραμμα ‘Ήλιος’  δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα ως προς τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας και άρα νέες, αυξημένες ανάγκες για τις ενεργειακές υποδομές. Και ενώ είναι πολύ συγκεκριμένο ως προς τη συσσώρευση  δημόσιας γης στην υπό σύσταση εταιρεία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ, αντίθετα είναι ασαφές ως προς το πώς θα υπάρξει το διεθνές δίκτυο για την εξαγωγή ρεύματος, όπως και πως θα  ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να τα ενεργειακά δίκτυα και οι υποδομές να μπορούν να υποστηρίξουν καταρχήν  τις εθνικές επενδύσεις,  και  το ‘Ήλιος’.

-  Δεν υπάρχει καμία αναφορά  και μέριμνα για την υποστήριξη της εθνικής βιομηχανίας ΑΠΕ. Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγέθους έργου, θα πρέπει να προβλέπει ειδικά μέτρα και κίνητρα για τη χρήση εθνικού και ευρωπαϊκού εξοπλισμού. Στο ίδιο πνεύμα, οι όροι και οι συνθήκες για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από το Πρόγραμμα ‘Ήλιος’ πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να περιφρουρηθούν και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γιαυτό και οι διασφαλίσεις που έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν πείθουν αλλά δημιουργούν μεγαλύτερη ανησυχία την  για την προστασία  του ενεργειακού μας πλούτου, του περιβάλλοντος,  της εθνικής  οικονομίας και των  επενδύσεων.

 Η εξαγγελία μάλιστα ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050, ο χειρισμός του Ήλιος και πολύ περισσότερο οι πρόσφατες ρυθμίσεις του για τους όρους δόμησης και τα αυθαίρετα – ούτε επί Πατακού δεν ήταν τόσο ευνοϊκές – μας δημιουργούν εφιάλτες, που επιτέλους με την ετυμηγορία του στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα μας απαλλάξει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!