Ασπίδα προστασίας το πράσινο στο Δήμο Παύλου Μελά

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με θέμα «αστικό πράσινο και διαχείριση των ελεύθερων χώρων στη πόλη». Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, τόνισε τη σημασία των ελεύθερων ανοιχτών χώρων και του πρασίνου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο αστικό χρηστικό πράσινο, στο περιαστικό πράσινο και στο φυσικό πράσινο.

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  για τους ελεύθερους χώρους των δύο στρατοπέδων και ιδιαίτερα στο πρώην  στρατόπεδο «Παύλου Μελά» που είναι η είσοδος της πόλης και στην πρόταση της Διοίκησης για τη δημιουργία του μεγάλου Μεσογειακού Βοτανικού Κήπου. Ο κ. Παπαδόπουλος  τόνισε την ολοκληρωμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση του χώρου με λειτουργίες πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και αστικού χρηστικού πρασίνου, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της πόλης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο «Καρατάσιου» που αποτελεί την καρδιά του νέου δήμου και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Η συγκεκριμένη έκταση   θωρακίστηκε μέσα από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, Τριτοβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας κόντρα στη Νέα Οικονομία και στα πιθανά σενάρια εκμετάλλευσής του. Έτσι το στρατόπεδο να συντελέσει και στην ενδογενή ανάπτυξη του τόπου.

Με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία αναφέρθηκε στο απόθεμα της ζώνης περιαστικού πρασίνου των 7,5 χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων (στις Δημοτικές Ενότητες Ευκαρπίας και Πολίχνης).

Ο κίνδυνος πλημμυρών που είναι πλέον ορατός, με τη νέα πρόταση που επεξεργάζεται ο δήμος στη συγκεκριμένη περιοχή και με τους ταμιευτήρες νερού που προτείνονται, γίνεται το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ζώνης περιαστικού πρασίνου. Έτσι, ο δήμος Παύλου Μελά μετατρέπεται στο μεγαλύτερο απόθεμα πρασίνου του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να λειτουργήσουν και χώροι μικροκαλλιεργητών, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Το σύνθημα της Δημοτικής Αρχής «η φύση στην πόλη και η πόλη στη φύση» αρχίζει και πλέον παίρνει σάρκα και οστά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!