Αστικές αναπλάσεις και πράσινα έργα σε ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Οι αστικές αναπλάσεις, ιδίως στην Αθήνα, και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και το ασφαλιστικό των μηχανικών, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μεταξύ του βουλευτή Α΄Αθηνών και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια και του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού.

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προσπαθεί να καλλιεργήσει στα κόμματα την ιδέα για αξιοποίηση αδρανών εκτάσεων των ενόπλων δυνάμεων, μέσω του θεσμού της Τράπεζας Γης, ώστε αφενός σε αυτές να γίνουν τα απαραίτητα πράσινα έργα και αφετέρου να φέρουν έσοδα. Για όλα αυτά όμως χρειάζεται συνεκτικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η συζήτηση για τις απαραίτητες αστικές αναπλάσεις και τη σχέση τους με τον χωροταξικό σχεδιασμό, ιδίως στην περίπτωση της Αθήνας.

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τεράστια και ότι η Κυβέρνηση, με την ίδρυση «ειδικής υπηρεσίας» από τον κ. Καμμένο απλώς θεώρησε χρήσιμο να παίξει τον μεσίτη ακινήτων, αντί να δημιουργήσει ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης προς όφελος όλων των πολιτών αλλά και των ένστολων στελεχών. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία αυτή προέρχεται από δύο κυρίως πηγές: από παλαιά στρατόπεδα που πλέον δεν είναι απαραίτητα επιχειρησιακά και από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων των ενστόλων, δηλαδή από ακίνητα στα οποία επενδύθηκαν οι κόποι των παλιότερων γενεών. Η διαφορετική αυτή φύση των ακινήτων προϋποθέτει και τη διαφορετική μεθοδολογία αξιοποίησης που χρειάζεται. Βασικός στόχος είναι τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων να δημιουργούν έσοδα για τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό τους, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες, προς όφελος τόσο του ενστόλων όσο και των εξοπλισμών που έχει ανάγκη η χώρα. Ειδικά για την Αθήνα, στο κέντρο της οποίας υπάρχουν δεκάδες ακίνητα των ενόπλων δυνάμεων ενώ περιμετρικά της βρίσκονται εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν συνολικό σχεδιασμό. Κατήγγειλε μάλιστα ότι η απόδοση πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν ακολουθεί κάποιον συνολικό σχεδιασμό αλλά υπόκειται σε μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη Greenagenda, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μεγάλο πλούτο ακίνητης περιουσία που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων και να δώσει αναπτυξιακό άλμα σε αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών. Η επιλογή της λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας που συνέστησε το ΥΠΕΘΑ ως εκπλειστηριαστή συγκεκριμένων ακινήτων είναι το λιγότερο που μπορούσε να γίνει. Και επιπλέον φαίνεται ότι αξιοποιούνται τα πλέον προβεβλημένα ακίνητα ενώ δεν προχωρούν άλλα, σημαντικά αλλά λιγότερο προσοδοφόρα ακίνητα. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό θα μπορούσε το ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε αξιοποίηση «πακέτων ακινήτων» προς ιδιώτες, που θα αύξαναν τόσο το προσδοκώμενο έσοδο όσο και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Όσον αφορά το θέμα των παλαιών στρατοπέδων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η Πολιτεία θα μπορούσε προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου να εισάγει τα ακίνητα αυτά στο θεσμό της Τράπεζας Γης, που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και η κυβέρνηση καθυστερεί να ξεκινήσει. Αυτό θα είχε ως όφελος ταυτόχρονα τη δημιουργία εσόδων αλλά και την κατεύθυνση μέρους τους στην ανάπλαση των περιοχών αυτών, ώστε να αποδίδονται έτοιμοι για δημόσια χρήση στις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λείπει είναι η μελέτη των κατάλληλων λύσεων σε έναν συνολικό σχεδιασμό που θα συναρτάται από τις ανάγκες του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και τις τοπικές συνθήκες.

Για τις αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέδειξε την ανάγκη σοβαρών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό του Δήμου της Αθήνας, ως αναγκαία προϋπόθεση αλλαγής της εικόνας της πρωτεύουσας, κυρίως στις συνοικίες της. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο της διπλής ανάπλασης, αντί να προσπαθήσει να βρει τις αναγκαίες λύσεις ώστε να ωφεληθούν οι γειτονιές των Αμπελοκήπων και του Βοτανικού, επιλέγοντας να εστιάσει μόνο στα κτήρια των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η κυβέρνηση από τη μία πλευρά μιλούσε για συνολικό σχεδιασμό στο Άλσος Γουδί και από την άλλη συζητά τη μετακίνηση όλων των ομάδων του Παναθηναϊκού εκτός Αθήνας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, πολλές πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Κυψέλη, τα Πατήσια, βιώνουν τα αποτελέσματα της κρατικής απουσίας. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη Greenagenda, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει την αυτοδιοίκηση να προσπαθεί μόνη της να βρει πόρους και να εκτελέσει τα αναγκαία έργα αναπλάσεων, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, ενώ από την άλλη καθυστερεί τις μεγάλες παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν ανάσες στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική, όπως τη νέα γραμμή 4 του Μετρό, την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, την επένδυση του Ελληνικού. Τέλος, καυτηρίασε τη δραματική καθυστέρηση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ολόκληρης της Αττικής.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η Αθήνα έχει σημαντικές ανάγκες παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, αλλά η Πολιτεία δυστυχώς αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα προβλήματα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτη, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έφερε ως παράδειγμα την πλήρη αναντιστοιχία των σχεδιασμών της κυβέρνησης (με την καθιέρωση της νέας εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.») και των σχεδιασμών του Δήμου Αθηναίων με την ήδη εγκεκριμένη και χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα αλλού να στοχεύει ο Δήμος της Πρωτεύουσας, αλλού η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αλλού η Κυβέρνηση στα θέματα αστικών αναπλάσεων της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και παρακολούθηση. Παρότι η Αθήνα, και γενικότερα η Αττική, διαθέτει Ρυθμιστικό Σχέδιο που περιγράφει τις κατευθύνσεις των αναγκαίων επεμβάσεων, η Πολιτεία προσπαθεί να βρει άλλες, ανώριμες και μη μελετημένες, προτάσεις προς εφαρμογή, αντί να επισπεύσει τα έργα που έχουν σχεδιασθεί.

Για το Ασφαλιστικό των Μηχανικών

Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ένα πιο δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και σημείωσε τη σημασία που δίνει η Ν.Δ. στην στήριξη των νέων μηχανικών και γενικότερα των νέων επιστημόνων, ειδικά στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης, προκειμένου να ανακοπεί το φαινόμενο του brain drain και να μπορέσουν τα ελληνικά μυαλά να παράγουν καινοτομία, γνώση, προϊόντα και υπηρεσίες στον τόπο τους. «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προφανώς νομίζει ότι οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει να δουλεύουν για το κράτος και για αυτό δημεύει, στην πραγματικότητα, τα εισοδήματά τους», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Στασινός ανέδειξε με παραδείγματα την τραγική συνολική επιβάρυνση που υφίσταται ο κλάδος των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, από το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που ανέρχεται από το 61% κατ’ ελάχιστο, κλιμακώνεται στο 75% κατά μέσο όρο για όσους έχουν ορισμένες δουλειές και εκτοξεύεται στο 115% σε ορισμένες περιπτώσεις. Με αυτό το ύψος φορολογικοασφαλιστικών επιβαρύνσεων στην πραγματικότητα δεν συμφέρει κανέναν να παίρνει δουλειές και οι μηχανικοί οδηγούνται στην πράξη εκτός επαγγέλματος. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι σήμερα πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. «Όλα αυτά έχει αναδείξει το ΤΕΕ και οι μηχανικοί με τις προσφυγές τους κατά του ασφαλιστικού νόμου στο ΣτΕ, του οποίου την απόφαση αναμένει ολόκληρη η κοινωνία, για να αναδειχθεί και δικαστικά ο παράλογος και αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου Κατρούγκαλου», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση