Αστικός κήπος με τέσσερις ενότητες

Δράση με στόχο τη διαμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου οικοπέδου στην Ξηροκρήνη σε αστικό κήπο διοργανώνουν την  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στις 12:00, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η 2η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με εθελοντές της Parallaxi. Πραγματοποιείται σε συνέχεια παρέμβασης που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2013 σε οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίων Πάντων στο πλαίσιο της δράσης «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» με επίκεντρο τη δυτική Θεσσαλονίκη  -περιοχή με πολλαπλά προβλήματα και ελάχιστες παρεμβάσεις- και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση υλοποιείται σύμφωνα με μελέτη που επιμελήθηκαν  εθελοντές της Parallaxi  και συγκριμένα ο αρχιτέκτονας, Θοδωρής Μακρίδης και ο ειδικός στις διαμορφώσεις και  στην αρχιτεκτονική κήπων, Νίκος Μισιρλής. Στόχος της είναι το οικόπεδο, το οποίο στο παρελθόν είχε καταληφθεί παράνομα από σταθμευμένα αυτοκίνητα, να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους ολοκληρωμένο ένα πάρκο -διαχωρισμένο σε τέσσερις ενότητες που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους- ως οργανωμένος χώρος πρασίνου και αναψυχής.Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κήπου, που στηρίζεται στη επαναχρησιμοποίηση 1500 περίπου λάστιχων αυτοκινήτων (χορηγία της εταιρίας Ecoelastika), έχει ως εξής:

  • Η πρώτη περιοχή γίνεται χώρος συναθροίσεων, με αμφιθεατρικά καθίσματα στη μία πλευρά, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται  για μικρές παραστάσεις.
  • Η δεύτερη περιοχή θα έχει κύριο υλικό την άμμο.
  • Στην τρίτη περιοχή θα κυριαρχεί  ένας ελεύθερος χώρος χαμηλού  πρασίνου με καθιστικά, ως χώρος αναψυχής κατοίκων της  γειτονιάς.
  • Η τέταρτη περιοχή  είναι η ενότητα όπου θα κυριαρχούν πυκνά και ψηλά φυτά, ενισχύοντας  το πράσινο του κήπου και βελτιώνοντας το μικροκλίμα.

Στο ημιδιαμορφωμένο πάρκο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολιτιστικές δράσεις  από τον Σεπτέμβριο και έπονται και άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χειμώνα σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις ένα παράνομο χώρο στάθμευσης να μετατρέπεται, με μηδενικό κόστος, σε έναν όμορφο χώρο πρασίνου σε μία γειτονιά αρκετά βεβαρημένη περιβαλλοντικά. Όλα αυτά θα ήταν αδύνατα χωρίς την συμβολή των εθελοντών της Parallaxi. Στη διάρκεια της θητείας μας, πιστεύω ότι πετύχαμε σε σημαντικό βαθμό να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών και με την βοήθεια εθελοντικών ομάδων να κάνουμε μικρές αλλά ουσιαστικές δράσεις που ανακούφισαν ή άλλαξαν την καθημερινότητα σε κάποιες περιοχές της πόλης μας. Είναι αυτονόητο ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε προτάσεις, ιδέες και εθελοντικές δράσεις από πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής της πόλης μας αλλάζοντας ένα μικρό, άσχημο κομμάτι της».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!