Ασυνήθιστες φωτιές στη Γροιλανδία

Η Γροιλανδία είναι γνωστή για τους πάγους της, όμως αυτό που έχει προβληματίσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τους επιστήμονες είναι οι φωτιές που καίνε πλέον περισσότερο από μία εβδομάδα, στο δυτικό τμήμα της νησιωτικής περιοχής, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σισιμιούτ.

Σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Δανίας, η βλάστηση αποτελείται κυρίως από τούνδρα. όμως, το καλοκαίρι ήταν αρκετά ξηρό, οπότε έχει αποξηραμένες ιτιές, θάμνους, χόρτα, βρύα και άλλη βλάστηση, στις παράκτιες περιοχές της Γροιλανδίας, η οποία όταν στεγνώσει αρκετά, μπορεί να καεί.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Δανίας BMI, οι καιρικές συνθήκες τον Ιούλιο ήταν "ακραίες". Η θερμοκρασία έφτασε τους 24,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Νούουκ, της πρωτεύουσας της Γροιλανδίας. Το 2016 ήταν το πιο θερμό που έχει βιώσει η Γροιλανδία από τις αρχές του 1900, οπότε και άρχισαν να τηρούνται αρχεία της θερμοκρασίας της περιοχής.

Σύμφωνα με τη NASA, οι δορυφόροι ανίχνευσαν για πρώτη φορά στοιχεία πυρκαγιάς στις 31 Ιουλίου 2017. Το δορυφορικό όργανο (MODIS) και τα όργανα του δορυφορικού πυρηνικού σταθμού Suomi συγκέντρωσαν καθημερινές εικόνες ροής καπνού από την πυρκαγιά μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό της. Ο επιχειρησιακός Land Imager (OLI) στο Landsat 8 κατέγραψε την πιο λεπτομερή εικόνα της φωτιάς στις 3 Αυγούστου 2017.

IDL TIFF file

Η πυρκαγιά φαίνεται να καίγεται μέσω της τύρφης, σημείωσε η επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Τζέσικα Μακ Κάρτι. Αυτό σημαίνει  ότι η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από την απότομη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από πυρκαγιά στη Γροιλανδία για το 2017, σημείωσε ο ερευνητής ατμοσφαιρικών επιστημών Mark Parrington του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι ξεκάθαρο όμως τι πυροδότησε αυτή τη φωτιά, αν και η έλλειψη τεκμηριωμένου κεραυνού πριν από την ανάφλεξή του υποδεικνύει ότι η πυρκαγιά πιθανότατα προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα. Η περιοχή χρησιμοποιείται συχνά από κυνηγούς ταράνδων και δεν είναι πολύ μακριά από μια πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση