Ασφάλεια τροφίμων: Από το καλοκαίρι απαγορεύεται η χρήση διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων (E171). Η απαγόρευση θα ισχύσει μετά από εξάμηνη μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, από φέτος το καλοκαίρι, το εν λόγω πρόσθετο δεν θα μπορεί πλέον να προστίθεται στα τρόφιμα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι πολίτες μας και η υγεία τους είναι αδιαπραγμάτευτες. Γι' αυτό εξασφαλίζουμε αυστηρό και συνεχή έλεγχο εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας για τους καταναλωτές. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι να διασφαλίσουμε ότι στα πιάτα μας φτάνουν μόνο ασφαλείς ουσίες, η χρήση των οποίων στηρίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία. Με τη σημερινή απαγόρευση αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στη συνεργασία των αρχών των κρατών μελών, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα».

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής. Τα κράτη μέλη ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Βασίστηκε σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

Πηγή εικόνας: hellonaturalliving.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση