Ασωπός: Οι επιθεωρητές εντόπισαν τοξικά βιομηχανικά απόβλητα

Βιομηχανικά απόβλητα, θαμμένα σε βάθος περίπου 8 μέτρων, εντοπίστηκαν στο Συκάμινο Ωρωπού, στη θέση Φυτό, από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από καταγγελία πολιτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», από την εκσκαφή σε ιδιόκτητο χώρο, 200 έως 300 μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία του χωριού, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από την όχθη του Ασωπού και δίπλα σε κατοικίες, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν λάσπες βιομηχανικών αποβλήτων και τέφρα από επεξεργασία μετάλλων.

Τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ωστόσο, οι αναλύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις 25 Αυγούστου λόγω καλοκαιρινής αδείας των υπαλλήλων του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι έρευνες των επιθεωρητών θα συνεχιστούν μετά τα αποτελέσματα, ενώ οι πολίτες που έκαναν τις καταγγελίες επιμένουν ότι στην περιοχή βρίσκονται θαμμένα και βαρέλια με τοξικά υγρά. Οι επιθεωρητές - πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ - είναι βέβαιοι ότι τα απόβλητα που εντοπίστηκαν είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να ρυπάνουν το έδαφος, το νερό και να καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα.

Η μαύρη σκόνη είναι τέφρα από μονάδες επεξεργασίας μετάλλων, η λάσπη από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και το χαλκογαλάζιο χρώμα είναι κατά πάσα πιθανότητα οξείδια του χαλκού. Και βέβαια, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι πώς κανείς δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Οι επιθεωρητές εντόπισαν στον χώρο ορύγματα, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι λειτουργούσε ως παράνομη χωματερή αποβλήτων.

 

aspopos

Ο Ασωπός εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή περιβαλλοντική απειλή. Αν και η ρύπανση έγινε γνωστή το 2007, όταν οι πρώτες αναλύσεις του Γενικού Χημείου έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, εντούτοις στα χρόνια που ακολούθησαν η μάστιγα της παράνομης και ανεξέλεγκτης διάθεσης των τοξικών αποβλήτων δεν έχει εξαλειφθεί.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2014 σε έρευνα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου σε γεωτρήσεις στην περιοχή Οινοφύτων ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις εξασθενους χρωμίου 10.103 μικρογραμμάρια ανά λίτρο όταν το όριο που έχει θεσπιστεί είναι τα 50 μικρογραμμάρια!!

Στο Συκάμινο επίσης στη θέση Μπουρδέχτη οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν τον Οκτώβριο του 2011 θαμμένα απόβλητα - στα οποία ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και ιδιαίτερα σε χαλκό, ψευδάργυρο και μόλυβδο - σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί χωρίς προηγουμένως να έχουν χωροθετηθει και δημιουργηθεί Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων - ΧΥΤΕΑ.

Σήμερα δεν υπάρχει συνολική εικόνα του προβλήματος. Κανείς δεν ξέρει τι ποσότητες έχουν θαφτεί και πόσες θάβονται καθημερινά. Η μεταφορά των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο εξωτερικό κοστίζει (γύρω στα 400 ευρώ ο τόνος) και πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης προτιμούν να τα θάβουν!

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος λένε ότι έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει κυρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση