Τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων για όσους πλήρωσαν μεγαλύτερο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτου από όσο έπρεπε όρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου, δεν αφορά όσους νομιμοποίησαν ένα αυθαίρετο ακριβότερα από ό,τι θα το πλήρωναν με τη σημερινή ρύθμιση, ή τις περιπτώσεις που ανακλήθηκε η νομιμοποίηση για κάποια αιτία. Επίσης δεν αφορά όσους νομιμοποίησαν μόνο με την καταβολή παραβόλου. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μετά την υποβολή αίτησης από τον μηχανικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η διαδικασία, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Γιώργου Σταθάκη (ΦΕΚ 916Β), αφορά όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα μέσω του ν.4014/11 αλλά τα «μετέφεραν» στον 4178/13 (καθώς ο πρώτος νόμος κηρύχθηκε αντισυνταγματικός), και μέσω των δύο τελευταίων ρυθμίσεων (ν.4178/13 και ν.4495/17). Οπως αναφέρεται, «η επιστροφή γίνεται σε περιπτώσεις εκκρεμών και ολοκληρωμένων υποθέσεων, στις δηλώσεις υπαγωγής των οποίων έχουν καταγραφεί από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό μεγαλύτερα μεγέθη αυθαίρετων κατασκευών, ή έχουν εμφιλοχωρήσει άλλα υπολογιστικά ή ποσοτικά σφάλματα από τα οποία προκύπτουν διαφορές στο ύψος του ειδικού προστίμου». Επίσης, καλύπτεται και η περίπτωση είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών (λ.χ. κατάθεση μεγαλύτερου του οφειλομένου ποσού, διπλές καταβολές από τον ίδιο ή περισσότερους υπόχρεους). Να σημειωθεί ότι το παράβολο δεν επιστρέφεται, καθώς είναι ένα εφάπαξ αμετάβλητο ποσό.
Το υπουργείο θέτει ορισμένους όρους για την καταβολή τμήματος ενός προστίμου. Κατ’ αρχάς, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή να έχει εξοφληθεί το σύνολο του οφειλόμενου προστίμου και να έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης, ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να μην έχει κάνει χρήση της δυνατότητας συμψηφισμού του προστίμου με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης. Τέλος, να μην έχει γίνει ανάκληση της δήλωσης υπαγωγής για οποιονδήποτε λόγο και να μην εκκρεμεί προσφυγή (εναντίον της δήλωσης) στο ΣΥΠΟΘΑ ή στην Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων.
Η διαδικασία πραγματοποιείται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό μέσω της πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (όπου γίνεται και η δήλωση του αυθαιρέτου), μετά την υποβολή αίτησης. Η αίτηση θα ελέγχεται από την πολεοδομία όπου βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να διαπιστωθεί η ορθότητα των δηλούμενων και θα συντάσσει πόρισμα εντός δέκα ημερών. Αν η αίτηση έχει λάθη, ο μηχανικός έχει προθεσμία δύο μηνών για να τη διορθώσει. Τα χρήματα θα κατατεθούν στον ή στους δικαιούχους απευθείας μέσω τραπέζης.
Η ρύθμιση δεν θα αφορά άλλες περιπτώσεις, όπως της ανάκλησης της νομιμοποίησης (είναι σαφές από τον νόμο ότι το ποσό δεν επιστρέφεται), ή όταν κάποιος έχει πληρώσει ακριβότερα (με τις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις) τη νομιμοποίηση. Στις περιπτώσεις αυτές, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού του προστίμου (με τη «μεταφορά» του αυθαιρέτου από τη μια ρύθμιση στην άλλη), αν αυτό δεν έχει εξοφληθεί.