Αυξάνεται η ζήτηση πέλετ στην Ελλάδα

Η  greenagenda   σας  δίνει  χρήσιμες   συμβουλές    για την ποιότητα  και  την  τιμή.

Η οικονομία   έως   60 % σε σύγκριση  με το πετρέλαιο έχει  ανεβάσει  σημαντικά τους τελευταίους μήνες  την ζήτηση σε   πέλετ.

Εδώ  και  πολλά  χρόνια   στη  Στουτγάρδη  και το Αμβούργο  της Γερμανίας   η χρήση   πελετ  είναι  διαδεδομένη  σε σημαντικό  βαθμό  από τους   κατοίκους  των δυο πόλεων της. Στις  πολυκατοικίες   μαζί με  τους καυστήρες  πελετ   λειτουργεί  συμπληρωματικά  και  μια   συσκευή  ατμού  με την  οποία  παράγεται  ηλεκτρικό ρεύμα  που   τροφοδοτεί το δίκτυο. Από την  πώληση   των  κιλοβατώρων  οι κάτοικοι  εισπράττουν   τα χρήματα  για να αγοράσουν  την καύσιμη  ύλη.

Για περισσότερα  από  20   χρόνια   στην Γερμανία  την Αυστρία  και  την Ιταλία  οι κάτοικοι των χωρών  αυτών   χρησιμοποιούν  την φθηνή και οικολογική αυτή  καύσιμη υλη. Σύμφωνα  στοιχεία του 2011 η κατανάλωση   στην Ελλάδα  ήταν   200.000 τόνοι πέλετ στη Γερμανία   5 εκατομμύρια   στην Αυστρία   2 εκατομμύρια  τόνοι  και στην Ιταλία   1,4 εκατομμύρια   τόνοι.
Στην Ελλάδα  οι καταναλωτές   γνώρισαν  τη χρήση του  πριν  από   δύο χρόνια  . Σήμερα  είναι μια από τις  δημοφιλείς  επιλογές  των καταναλωτών που  θέλουν να απεξαρτηθουν από το πετρέλαιο.
Η greenagenda με τη  βοήθεια  των  επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται  σας δίνει κάποιες   χρήσιμες  πληροφορίες  για την τιμή, την καύση  και  την ποιότητα του  πέλετ.

Η  τιμή   του  πέλετ   στην   Ελλάδα   κυμαίνεται  από   250  έως  300   ευρώ.

- Το    αυστριακό  πέλετ   κοστίζει  από  260  έως 300  ευρώ  ο τόνος. Σημαντικό πλεονέκτημα το μικρό
ποσοστό  στάχτης   αλλά και  η θερμογόνος δύναμη   που κυμαίνεται     από 4800 έως 5400 θερμίδες.

-Η τιμή  του  πέλετ από την Σερβία  κυμαίνεται   από   250  έως   260  ευρω.

Η Οξιά  κοστίζει  265  ευρω  ο τόνος . Μετά την  καύση   αφήνει  λίγο παραπάνω    στάχτη αλλα
έχει μεγαλη  θερμογόνος  δύναμη.

Το πελετ που εμπεριέχει  και  ξύλο κωνοφόρων  δένδρων   μεν φθηνό  αλλά  επειδή έχει ρετσίνι  επιβαρύνει   τη συσκευή θέρμανσης. Η  τιμή  κυμαίνεται  στα  250  ευρώ  με 255  ευρω.  Η
χρήση  του  προτείνεται   ως   ενδιάμεση   λύση  και οικονομική.

Ο  μοναδικός τρόπος    για να διαπιστώσεις  της ποιότητα  του πέλετ  είναι   μόνο   όταν
κάψεις   την  καύσιμη  ύλη. Η υγρασία  παίζει  το μεγαλύτερο ρόλο.  Η τιμή  αγοράς του
πέλετ   εξαρτάται   από το κόστος  μεταφοράς.

Μειονεκτήματα

Φόρτωση

Τακτικός καθαρισμός

Αποθήκευση

Tips

Η αγορά  πελετ  το καλοκαίρι   συμφέρει  καθώς    ο πελάτης  μπορεί να  το αγοράσει  φθηνότερα , περίπου  15 -20  ευρω .

Ο πυρήνας  της  ελιάς  και  η  αγριαγκινάρα η οποία αναμένεται   να παραχθεί   στο μέλλον  θα μπορούσε  να είναι  από τις  καλύτερες  επιλογές   πελετ.  Έχουν  ικανοποιητική  απόδοση,  λιγότερα κατάλοιπα    και μεγάλη  θερμογόνο  δύναμη     5.400 θερμίδες και  αποτελούν   μια φθηνή  λύση  για την τσέπη μας.
Προσοχή  στις βαφτίσεις

Σε ποιότητα   μετά   το αυστριακό  ακολουθεί το ρουμανικο. Σύμφωνα  με  τους   επαγγελματίες
που δραστηριοποιούνται   στην  θέρμανση  υπάρχουν   επιτήδειοι  που   βαπτίζουν το ρουμανικο   πέλετ   ως αυστριακό.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!