Αυξάνονται οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Την ανιούσα ακολούθησαν οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία στο πρώτο φετινό δίμηνο, έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT – HELLAS), οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών στο πρώτο δίμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 26,5% σε όγκο και ανήλθαν σε 305.724 τόνους και κατά 18,8% σε αξία, στα 155,516 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των λαχανικών, αυτές αυξήθηκαν κατά 16,3% στον όγκο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκαν σε 34.806 τόνους και η αξία τους έτρεξε με ρυθμό + 4,6%, στα 26,909 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές φρούτων διευρύνθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όγκο κατά 27,9%, και σε αξία κατά 22,3% και ανήλθαν σε 270.918 τόνους και 128,605 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Την πρώτη θέση στις εξαγωγές των φρούτων σε επίπεδο αξίας πήραν τα μανταρίνια (+86%) και ακολούθησαν τα μήλα (+24%) και οι φράουλες (+30%).

Τα λαχανικά, στο πρώτο δίμηνο φέτος, «έτρεξαν» με θετικό ρυθμό +4,6% συνολικά σε αξία, με «πρωταγωνιστή» κυρίως την ντομάτα, (+18% σε αξία και +68% σε όγκο), ενώ τα υπόλοιπα κατέγραψαν μεν αυξημένους όγκους, αλλά όχι αντίστοιχη άνοδο σε αξία.

Ωστόσο, το μείζον θέμα, που αναδύεται στην οργάνωση της εγχώριας αγοράς φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι η ελλιπής συλλογική οργάνωση των Ελλήνων παραγωγών.

Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια μέσω των οργανώσεων παραγωγών στη χώρα μας διακινούνταν μέχρι και το 14% της συνολικής ακαθάριστης αξίας των φρούτων και λαχανικών, που ανέρχεται συνολικά στα 3 δισ. Ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό πλέον έχει μειωθεί και διαμορφώνεται σήμερα στο 9,5%, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 43%.

Η ανεπαρκής οργάνωση των παραγωγών δεν τους δίνει τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους εντός και εκτός χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν τους επιτρέπει να μειώσουν και το κόστος παραγωγής τους, μέσω κοινών προμηθειών και συνεργιών πάσης φύσεως.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση