Αυξημένη ρύπανση προβλέφθηκε σε Τριανδρία και ΑΠΘ

Για το δελτίο πρόβλεψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη μίλησε  στην greenagenda  ο Διευθυντής  του Εργαστηρίου Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής  του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος.

«Για αύριο προβλέπονται υψηλά επίπεδα  ρύπων». Η πρόβλεψη αυτή  σύντομα θα   περιλαμβάνεται στο  δελτίο  ενημέρωσης  του Οργανισμού
Ρυθμιστικού αλλά και  του  Δήμου  Θεσσαλονίκης. Το Σαββατοκύριακο έγινε   η  πρώτη   παρουσίαση  του  ολοκληρωμένου ερευνητικού προγράμματος στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών  και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Μάλιστα  παρουσιάστηκε  η πρόβλεψη ποιότητας αέρα  γιατις   18 Ιανουαρίου 2013.

Έτσι λοιπόν την περασμένη Πέμπτη παρατηρήθηκε υπέρβαση  του ορίου  ποιότητας αέρα  λόγω καύσης  βιομάζας σε δυο σταθμούς μέτρησης του ΑΠΘ και  της Τριανδρίας.

Σενάριο 1 -

Θέρμανση με χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσ. αέριο): Καμία Υπέρβαση

 

Σενάριο 2 -

Θέρμανση με μερική υποκατάσταση από ξύλο/πέλλετ:

Υπέρβαση του ορίου ποιότητας αέρα και
στους δύο σταθμούς

 

 

Στην greenagenda μίλησε ο Διευθυντής  του Εργαστηρίου Θερμότητας και
Περιβαλλοντικής Μηχανικής
της Πολυτεχνικής Σχολής  του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «το μοντέλο  της πρόβλεψης είναι έτοιμο  από εμάς, έχει παραδοθεί στον ΟΡΘ και αναμένουμε  να  ξεκινήσει πλέον η καθημερινή χρήση για την  καλύτερη ενημέρωση φορέων και πολιτών. Ο ΟΡΘ έχει  τη δυνατότητα να  κάνει χαρτογράφηση ανά ώρα την ρύπανσης και  βεβαίως πρόγνωση για την επόμενη ημέρα».

Όπως προβλέπουμε αν αύριο  θα βρέξει, από εδώ και πέρα θα ξέρουμε και
για τις  επικίνδυνες  τιμές  των  ρύπων που  μας κάνουν αφόρητη  τη ζωή στη Θεσσαλονίκη. Π.χ. θα λέμε ότι αύριο θα είναι μια επικίνδυνη μέρα  και ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει  τα  μέτρα  του.

Πρόκειται  για μια σημαντική μέθοδο  πρόβλεψης την οποία ανακοίνωσε στην greenagenda web tv , ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.«Θα υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με ειδικές μετρήσεις θα ξέρουμε για την αυριανή ημέρα,  ποιες θα είναι οι ποσότητες των ρύπων με βάση  τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας»Πανελλαδικά θα εφαρμοστεί  για  πρώτη φορά   αυτό το μοντέλο στη Θεσσαλονίκη. Πιο  συγκεκριμένα, στην προσπάθεια  αυτή συμμετέχουν  η αντιδημαρχια Περιβάλλοντος  η Πολυτεχνική Σχολή,  το Τμήμα Χημείας  του ΑΠΘ ενώ σημαντική είναι συμβολή του  καθηγητή  Κώστα  Σιούτα από το University of Southern California ο οποίος ειδικεύεται  στην
ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης  το  συγκεκριμένο  σύστημα διαχείρισης της ποιότητας αέρα. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και μελέτης σεναρίων εκπομπών.

Ως παράδειγμα παρουσιάζεται η διερεύνηση των επιπτώσεων της καύσης βιομάζας στην ποιότητα αέρα της Θεσσαλονίκης.Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.Θ.), της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(Π.Κ.Μ.) και της Ομάδας Εφαρμογών Συστημάτων Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Στόχος του προγράμματος AIRTHESS είναι η ενημέρωση σε σχέση με την ποιότητα αέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με χρήση τεχνολογιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.Τα στοιχεία και οι υπηρεσίες πληροφόρησης που παρέχονται περιλαμβάνουν:

Μετρήσεις ποιότητας αέρα από ένα σύνολο επτά σταθμών στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Προγνώσεις ποιότητας αέρα, που ανανεώνονται το πρωί της κάθε μέρας.

Ειδοποιήσεις για αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που παράγονται βάσει των προγνώσεων, και παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μέσω email και SMS

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!