Αυξημένος ο κίνδυνος για χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά

Ιδιαίτερα αυξημένο χαρακτηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), με αφορμή τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και τις καταγραφές της, το ενδεχόμενο χιονοστιβάδας σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας, εφιστώντας την προσοχή όσων επισκεφτούν το επόμενο διάστημα χιονοσκεπείς περιοχές και ορεινούς όγκους.

Σύμφωνα με την ΕΟΔ, οι χιονοστιβάδες ως φαινόμενο εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι, ανεξάρτητα αν τις βλέπουμε ή όχι, και οι παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισής τους μπορεί να είναι η μεγάλη χιονόπτωση, ο αέρας, όπως επίσης και η θερμοκρασία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς σε περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί έστω και κάτω από 40 εκατοστά χιονιού ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Για τον λόγο αυτό, η χιονοστιβάδα ονομάζεται και λευκός θάνατος.

Όσοι ορειβάτες, λοιπόν, επισκέπτονται αυτές τις ημέρες ορεινούς όγκους καλό θα ήταν να δηλώνουν εκ των προτέρων την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν και να έχουν λάβει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν. Είναι απαραίτητο, επίσης, να έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν οικείους ή φίλους. Για όσους διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, υπάρχει πάντα η συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz, στην οποία μπορούν να καλούν σε περίπτωση ανάγκης.

Σε περίπτωση ατυχήματος με χιονοστιβάδα, στο οποίο απειλείται και ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να καλούνται πάντα και άμεσα οι αρμόδιες αρχές, γιατί κάθε είναι λεπτό είναι κρίσιμο, σημειώνει καταλήγοντας η ΕΟΔ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση