Αυτά είναι τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ελληνικές ακτές για το 2019

Αν και βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα, και παραλίες και θάλασσες δεν είναι στη σκέψη μας, η φροντίδα για την κατάσταση τους πρέπει να μας απασχολεί. Έτσι, η HELMEPA ανακοινώνει τώρα τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που συντόνισε το περασμένο φθινόπωρο (14 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2019), για 29η χρονιά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η παγκόσμια αυτή εκστρατεία είναι η παλαιότερη και ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών για τη ρύπανση των θαλασσών και τη συντονίζει το Ocean Conservancy στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας, πήραν μέρος 6.500 εθελοντές, πραγματοποιώντας 145 καθαρισμούς, συλλέγοντας πάνω από 13 τόνους απορριμμάτων από τον βυθό και τις ακτές. Όπως και προηγούμενες χρονιές, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και παιδιά Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις Θάλασσες» προς όλους μας. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη ΟΤΑ, Λιμεναρχεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι, Ναυτικοί Όμιλοι, Μουσεία, Πρόσκοποι, αλλά και απλοί πολίτες, καθαρίζοντας συνολικά 73 χλμ ακτογραμμής. Επιπλέον, οι αυτοδύτες εθελοντές ανέσυραν από τον βυθό 1,5 τόνους απορριμμάτων!

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι ακόλουθες Εταιρείες-Μέλη της HELMEPA που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών, με στελέχη και τις οικογένειές τους:

American Bureau of Shipping (ABS) - παραλία Βοτσαλάκια
Danaos Shipping - παραλία Μεγάλο Καβούρι
Deloitte - ταυτόχρονοι καθαρισμοί σε πλαζ Ελληνικού Αθήνας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης
DNV GL - παραλία Βάρκιζας
Genimar Shipping & Trading SA - παραλία Αγ. Μαρίνας
KPMG - παραλία Μαραθώνα
Lamda Flisvos Marina SA - παραλία Μπάτης
Minerva Marine Inc - πλαζ Ελληνικού
TMS Tankers Ltd και TMS Cardiff Gas Ltd - ρέμα Χαλανδρίου
Tsakos Group of Companies - παραλία Περάματος
Unisea Shipping Ltd - ακτή ΣΕΦ

Συμπληρώνοντας τα ειδικά δελτία καταγραφής απορριμμάτων στη διάρκεια του καθαρισμού, οι εθελοντές συνεισφέρουν στην έρευνα για την περιβαλλοντική κατάσταση των ακτών της χώρας μας. Από την επεξεργασία των δελτίων, προέκυψαν τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα στις συγκεκριμένες ακτές:

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα σε ελληνικές ακτές

Είδος

Τεμάχια

  1. Αποτσίγαρα

100.525

  1. Κομμάτια πλαστικού

33.337

  1. Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δαχτύλιοι

18.234

  1. Καλαμάκια                                      

17.887

  1. Κομμάτια χαρτιού

9.132

  1. Πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού

8.789

  1. Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια

5.976

  1. Κομμάτια φελιζόλ

5.929

  1. Πλαστικές σακούλες/κομμάτια σακούλας

5.745

  1. Γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια

5.022

Τα αποτσίγαρα μαζί με τα πλαστικά μιας χρήσης, καταλαμβάνουν για άλλη μια χρονιά τις πρώτες θέσεις. Τα απορρίμματα αυτά συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Ενώ τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστη ώρα, πεταμένα παραμένουν για πολλά χρόνια, ρυπαίνουν τις ακτές και αποτελούν σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά. Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη - στα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα μέρη, μέχρι τα βάθη των ωκεανών - και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο μας, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για να περιοριστεί το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Η HELMEPA ευχαριστεί την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) για την υποστήριξη των δράσεων και συγχαίρει τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους «συμβάλλουν στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τις ακτές, να αναδείξουμε τη φυσική τους ομορφιά» και να τονιστεί η σημασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://helmepa.gr/wp-content/uploads/2020/01/HELMEPA-ICC-Foreis-2019.pdf

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση