Αυτές είναι οι νέες πρωτοβουλίες δασικής πολιτικής του ΥΠΕΝ

Νέες πρωτοβουλίες δασικής πολιτικής ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα του 18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, στην Έδεσσα, ενώ αποτύπωσε συνοπτικά και τις ήδη ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως, μεταξύ άλλων, την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι ζητούμενα σε κάθε τομέα και ακόμη περισσότερο στο περιβάλλον, έναν τομέα που η χώρα λειτουργούσε για χρόνια αποσπασματικά και κυρίως κατασταλτικά, όχι προληπτικά. Και αυτή τη λογική θέλουμε να αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση και αυτό θα κάνει με στοχοθέτηση και μακροχρόνιο προγραμματισμό τουλάχιστον δεκαετούς προοπτικής, δηλαδή με την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση και τις Δασικές Εκτάσεις. Το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρύτερη δέσμευση για  υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν για την ομαλή και προς όφελος του πολίτη διευθέτηση παλαιότερων νομικών κενών που αφορούσαν στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Αναφέρθηκε στην έκδοση νέων προδιαγραφών για τη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων με στόχο την αειφορική πολλαπλή διαχείριση, όπως ακριβώς αναπτύχθηκαν και οι προδιαγραφές για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Αντίστοιχα και οι πρόσφατες αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις δασικές πυρκαγιές κινήθηκαν στον άξονα της προστασίας – πρόληψης – σχεδιασμού – ελέγχου.

Τόνισε, δε, ότι «ειδικά για τις προκλήσεις του μέλλοντος, η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις επιβάλλεται να έχουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και οφείλουμε να εξοπλιστούμε προς αυτό τον σκοπό. Οφείλουμε να μάθουμε από τα παραδείγματα του παρελθόντος και τις παραδοσιακές χρήσεις και να ενισχύσουμε τις παλιές πρακτικές με νέα τεχνολογικά και επιστημονικά εφόδια».

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι μελλοντικές πρωτοβουλίες στις οποίες στάθηκε ο κ. Φάμελλος, οι κυριότερες των οποίων παρουσιάζονται παρακάτω:

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

·      Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανάρτηση στο 35% της χώρας και αναμένεται τις επόμενες μέρες η νέα ανάρτηση που θα αντιστοιχεί στο 17% της χώρας.

·      Απλοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις των πολιτών, λύθηκαν τεχνικά θέματα και ιδιαίτερα για τους γεωργούς, μειώθηκε πολύ το κόστος για τον πολίτη, αλλά και για τις περιφερειακές Υπηρεσίες, δόθηκαν επαρκείς παρατάσεις, κλπ.

  • Γα το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε η ενίσχυση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών -  χωρίς καθυστερήσεις - και των αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών μέσω πρόσθετης στελέχωσης και έκδοσης οδηγών
  • Αποκτήσαμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΟΥΣ & ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

·      Συνεχίστηκε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας.

·      Δημοσιεύονται νέα κριτήρια διανομής των καυσόξυλων σε δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς για ατομικές ανάγκες, ενσωματώνοντας και το κριτήριο των χαμηλών θερμοκρασιών με στόχο να στηρίζουν ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες σε όλη την ελληνική ύπαιθρο

·      Παρακολουθείται η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων χωρίς κανένα περιθώριο καταπατήσεων

·      Προετοιμάζεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στα δάση (Μέτρο 8).

ΥΔΑΤΑ

·      Επαναξιολογούνται τα Σχεδία Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών

·      Δημιουργούνται τα Σχέδια Αντιμετώπισης Πλημμυρών ανά Λεκάνη Απορροής Ποταμών .

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

·      Δημοσιεύεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων

·      Προκηρύχθηκε η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000

·      Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσιγγιών για τη μείωση των αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση