Αυτοψία από Καλλιστώ και Εγνατία Οδό ΑΕ για το τροχαίο με την αρκούδα

Μία νεαρή αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου 05:30 πμ) την Πέμπτη, 22α Ιουλίου 2021. Το περιστατικό συνέβη στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή  στο ύψος του οικισμού Καλονερίου ανάμεσα στον κόμβο Νεαπόλεως – Μικροκάστρου, στο ρεύμα προς Κοζάνη.

Το ζώο ήταν νεαρό αρσενικό περίπου 2 ετών  και γύρω στα 45 κιλά βάρος. Η υγεία του οδηγού και του συνεπιβάτη δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, ενώ το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η τροχαία Κοζάνης και η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ  Α.Ε. ειδοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ) όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Η ΟΑΕ κινητοποιήθηκε αμέσως, αποτελούμενη από μικτό κλιμάκιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ , του Δασαρχείου Τσοτυλίου, της αστυνομίας Κοζάνης και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., περισυνέλεξε το ζώο και διενήργησε αυτοψία ως προς τα αίτια του ατυχήματος.

Ο κάθετος άξονας  Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή  της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ περνάει μέσα από έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους για την καφέ αρκούδα. Η κατασκευή του είχε οδηγήσει στο να συμβαίνουν κατά μέσο όρο 5 ατυχήματα με αρκούδα ανά χρόνο.

Βάσει των αποτελεσμάτων του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA  και τη συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η τελευταία τοποθέτησε νέα ενισχυμένη περίφραξη κατά μήκος του άξονα, ενώ με το έργο LIFE τοποθετήθηκε ειδική σήμανση για την ενημέρωση των οδηγών και ειδικοί ανακλαστήρες, ώστε τα φώτα των οχημάτων να αποτρέπουν τα ζώα από την οδό. Με την περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου, τα άγρια ζώα έχουν σαν μόνη επιλογή τη διάβαση από υπόγεια περάσματα, στα οποία δεν έχουν καμία επαφή με οχήματα. Με αυτό τον τρόπο, ο μέσος όρος των ατυχημάτων μειώθηκε σε 0-1 ανά χρόνο και το LIFE ARCTOS KASTORIA βραβεύτηκε με τα πανευρωπαϊκά βραβεία Natura 2000 Awards (2018) και Best of the Best Life Projects (2018).

Η πρώτη φάση της αυτοψίας που διενήργησαν τα μέλη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. οδήγησε στα παρακάτω συμπεράσματα για τα αίτια του ατυχήματος:

-Το άτυχο ζώο θέλοντας να περάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου, εισήλθε στο οδόστρωμα και μη βρίσκοντας διέξοδο κινήθηκε επί αυτού μέχρι που χτυπήθηκε από το διερχόμενο ΙΧ όχημα.

-Είναι πιθανόν η νεαρή αρκούδα να εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο από μία επιφανειακή τάφρο για όμβρια ύδατα, την οποία, όπως διαπιστώθηκε, δεν κάλυπτε η περίφραξη.

-Είναι πιθανόν η νεαρή αρκούδα να εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο από κάποιο σημείο των κλάδων του κόμβου Νεαπόλεως – Μικροκάστρου, τις εισόδους των οποίων η περίφραξη δεν μπορεί να καλύψει.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσει τη βελτίωση της περίφραξης σε τέτοια σημεία στην οδό, αξιοποιώντας την συμμετοχή της στο έργο LIFE SAFE CROSSING το οποίο έρχεται να συνεχίσει αλλά και να βελτιώσει το έργο του LIFE ARCTOS KASTORIA. Mε πόρους του LIFE SAFE CROSSING θα βελτιωθεί η περίφραξη στο σημείο της επιφανειακής τάφρου με τρόπο που δεν θα επιτρέπει ούτε σε κάποιο μικρόσωμο ζώο να εισέλθει, ενώ ταυτόχρονα κατά το δυνατόν δεν θα εμποδίζει τη λειτουργία της τάφρου, σε περίπτωση που τα όμβρια ύδατα φέρουν φερτά υλικά (λάσπη, φύλλα, κλαδιά κλπ). Θα γίνουν επίσης έλεγχοι της περίφραξης γύρω από τους κόμβους, για τη βελτίωσή της, όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία διατάξεων διαφυγής για την περίπτωση που κάποιο ζώο καταφέρει και εισέλθει εντός του δρόμου.

 

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό  ότι το ατύχημα συνέβη λίγο μετά από το σημείο που έχει τοποθετηθεί μία από τις ενημερωτικές πινακίδες του LIFE ARCTOS KASTORIA.  Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή  να  δίνουν σημασία στις ενημερωτικές πινακίδες και να οδηγούν πιο αργά από το επιτρεπτό όριο ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση