Αυτοψία στη Λήμνο: Σχέδιο δράσης για την προστασία από τη θαλάσσια βλέννα

Αυτοψία στη Λήμνο πραγματοποιεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά από τους επιστήμονες και τους τοπικούς φορείς για το φαινόμενο της «θαλάσσιας βλέννας» (ευτροφισμός), που παρατηρείται στην επιφάνεια της θάλασσας από την περασμένη Πέμπτη.

Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, μετέβη σε παράκτιες περιοχές του νησιού και επιβιβάστηκε σε αλιευτικό σκάφος από όπου παρακολούθησε τη διαδικασία δειγματοληψίας από δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) ανοιχτά της Λήμνου, όπου εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα λιβάδια Ποσειδωνίας της Μεσογείου, για να καταγράψουν ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως είπε, «εργαζόμαστε ήδη συντονισμένα και στο πεδίο με τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος και έχουμε έτοιμα σχέδια δράσης για κάθε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο το θαλάσσιο οικοσύστημα του Βορείου Αιγαίου, τον τουρισμό και την αλιεία».

Απ’ την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους επιστημονικούς φορείς και αναλύουμε τα επιστημονικά δεδομένα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να προσδιορίσουμε εγκαίρως την ποιοτική σύσταση και την εξάπλωση του φαινομένου και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Όπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής Ερευνών του ΙΝΑΛΕ, Σωτήρης Ορφανίδης: «Το λιβάδι Ποσειδωνίας βρίσκεται, βάσει των υποβρυχίων ερευνών μας και μετρήσεων, σε πολύ καλή κατάσταση».

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, εκτεταμένες δειγματοληψίες πραγματοποίησαν και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, οι οποίοι με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μετέβησαν στις παραλίες: Ρηχά νερά, Πλατύ, Θάνος, Εβγάτης, Πλάκα, Μούδρος, Αυλώνας, Νέα Μάδυτος, Αη Γιάννης, δίνοντας βαρύτητα στον έλεγχο της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων. Το σύνολο των δείγματων θα σταλεί στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για τις απαραίτητες επιστημονικές αναλύσεις.

Παράλληλα με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και αεροφωτογραφιών από Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, συνέλεξε δεδομένα από τα νερά της Νοτιοανατολικής Λήμνου, τα οποία εστάλησαν στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον έπαρχο Λήμνου Άγγελο Βλατά, τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και τους επαγγελματίες αλιείς για το μέγεθος του φαινομένου και τους διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν έτοιμο το σχέδιο δράσης για ενδεχόμενη επιμονή της παρουσίας του φαινομένου ευτροφισμού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Δείτε βίντεο από τις μάζες θαλάσσιας βλέννας που πλέουν στα νερά της Λήμνου

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση