Αυτοψία Φάμελλου στη λατομική ζώνη του Μεσαίου μετά τις έντονες αντιδράσεις

Αυτοψία στη λατομική ζώνη μεταξύ των χωριών του Μεσαίου, του Μονολόφου και του Μελισσοχωρίου, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μετά και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο νέων λατομείων, «ΝΙΚΗΣ» και «ΚΥΨΕΛΗΣ».

Ο κ. Φάμελλος, παρουσία του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, έλεγξε τη συγκεκριμένη περιοχή από όλους τους δρόμους -φτάνοντας μέσω χωματόδρομου μέχρι το Ωραιόκαστρο- προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη του χώρου στον οποίο εγκρίθηκαν οι νέες λατομικές δραστηριότητες.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, προηγήθηκε -24 ώρες πριν- έλεγχος στο λατομείο που ήδη λειτουργεί από κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Μεταλλείων. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο ασχολήθηκε και με τα θέματα των ρηγματώσεων, των θορύβων και της σκόνης που προκαλούνται λόγω της λατομικής δραστηριότητας. Επίσης, όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Φάμελλος, είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (2017-18) ακόμα δύο έλεγχοι στο ίδιο λατομείο.

Αναφερόμενος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο κ. Φάμελλος τόνισε, πώς έχει ήδη ζητήσει από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ενημερωτικό φάκελο με όλο το ιστορικό της Λατομικής περιοχής, με χάρτες, διοικητικές πράξεις, καθώς και τις αδειοδοτήσεις τόσο της υφιστάμενης λατομικής δραστηριότητας LAFARGE (πρώην ΑΤΛΑΣ) όσο και των δύο νέων λατομείων. Μάλιστα ζήτησε και από τον κ. Γαβότση πλήρη φάκελο προκειμένου το ΥΠΕΝ να «ξεσκονίσει» όλα τα νομικά έγγραφα που αφορούν την τελευταία 25ετία, σχετικά με το ποιος και τι αποφάσεις πήρε, ποιος και πότε έκανε προσφυγές, αν και ποιος ευθύνεται για οτιδήποτε.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της διοίκησης, ότι δηλαδή δεν της κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός ήταν κάθετος και κατηγορηματικός, τονίζοντας, ότι η διοίκηση όφειλε να παρακολουθεί και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τον ειδικό δικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ στον οποίο αναρτώνται οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), τη στιγμή κιόλας που συμμετείχε ο δήμος σε όλες τις συσκέψεις της Μητροπολιτικής για το θέμα αυτό.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταλόγισαν στην κυβέρνηση ορισμένοι αιρετοί πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια είτε αυτοδιοικητικά είτε πολιτικά στην πλάτη και του τόπου και των πολιτών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, επέμεινε ότι ουδέποτε έλαβε, τόσο ο δήμος όσο και η ΠΚΜ, την απόφαση έγκρισης της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα δύο νέα λατομεία στο Μεσαίο. Ακόμη πως όλες οι διοικήσεις ανέκαθεν ήταν ενάντια σε τέτοιες καταστάσεις και το κυριότερο, πως υπάρχει εκκρεμοδικία για τη μίσθωση των λατομείων από το 2017 και ακόμα ούτε σε Α΄ βαθμό δεν έχει τελεσιδικήσει.

Ο κ. Γαβότσης ζήτησε από τον κ. Φάμελλο να μην υπογραφούν οι συμβάσεις για τη λειτουργία των δύο νέων λατομείων, υποστηρίζοντας ότι εφόσον έλαβε τα έγγραφα των περιβαλλοντικών αδειών με καθυστέρηση, έχει το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών όπως ορίζει ο νόμος για να προχωρήσει σε ενδικοφανή προσφυγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση