Αυτό είναι το νέο ΔΣ του Πράσινου Ταμείου

του Θοδωρή Καραουλάνη

Δημοσιεύτηκε, επιτέλους, στη Διαύγεια, η πολυαναμενόμενη νέα διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, όπως παρουσιάζει σήμερα η Greenagenda.

Πρόεδρος αναλαμβάνει, εκ νέου ο Γεώργιος Πατρίκιος, η απασχόληση του οποίου τονίζεται ότι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου συγκροτείται ως εξής:

1.    Γεώργιος Πατρίκιος του Ιωάννη Αρχιτέκτων Μηχανικός, ως Πρόεδρος.
2.    Θεοχάρης Κωνσταντάτος του Ιωάννη−Αγγέλου, πολιτικός επιστήμονας, ως Αντιπρόεδρος.
3.    Κωνσταντίνος Βασιλάκης του Γεωργίου, περιβαλλοντολόγος.
4.    Δημήτρης Μπίρμπας του Χρήστου, Δημόσιος Υπάλληλος, Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών.
5.    Γεώργιος Μπάκης του Αθανασίου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
6.    Αλεξάνδρα Σκριβάνου του Σπυρίδωνος, Δικηγόρος.
7.    Αντωνία Κατερίνη του Ανδρέα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με αναπληρωτή τον Μιχαήλ Πουλάκη του Θεοδώρου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό.

Σημειώνεται ότι όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου συζητείται η διάθεση και η αξιοποίηση των Πόρων του Ειδικού Λογαριασμού «Γαλάζιο Ταμείο» (των ποσών δηλαδή που προβλέπονται στο Νόμο 743/1977), στη συνεδρίαση συμμετέχει ως λιμενικός, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Μαρή Ασπασία (Πλωτάρχης ΛΣ – Τ),  με αναπληρωτή τον Ρηγούλη Ζαχαρία του Μιχαήλ, Ανθυποπλοίαρχο (ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΠ).

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης επέλεξε αντί οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης, συλλογικότητας ή φορέα από τον χώρο του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης ή των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων της Πολιτείας να προσκαλέσει για εκπρόσωπο στο ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, από την πλευρά της κοινωνίας, μόνο την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων. Κύκλοι του Υπουργείου σημείωναν ότι αφενός τα περισσότερα έσοδα του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από τα αυθαίρετα και αφετέρου οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις πρέπει να πηγαίνουν σε δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου για την αυθαίρετη δόμηση και πολεοδομικού σχεδιασμού, οπότε εξηγείται η επιλογή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τη θέση στο ΔΣ. Τόνιζαν ακόμη την καλή συνεργασία του συλλόγου με το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα με βάση κυρίως την προετοιμασία του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον, όπου μεταξύ άλλων αλλάζει πλήρως ο τρόπος χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.

Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη απόφαση επί της παρούσας κυβέρνησης για ορισμό πλήρους ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, καθώς από το 2015 μέχρι τώρα οι αλλαγές προσώπων γίνονταν σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής, οπότε η θητεία τους λήγει κανονικά το καλοκαίρι του 2021. Το προηγούμενο ΔΣ ορίστηκε αρχικά την 1η Ιουλίου 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση – και η σύνθεσή του άλλαξε ριζικά μετά την κυβερνητική αλλαγή, οπότε σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΝ (και σε αυτήν την περίπτωση καθυστέρησε περίπου έναν μήνα να ορίσει διοίκηση, καθώς η θητεία του προηγούμενου ΔΣ έληγε τυπικά την 1η Ιουλίου του 2017.

Δύο είναι τα βασικά σημεία στρατηγικής που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση:
- Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του
- Η διαθεσιμότητα των πόρων του, σε συνδυασμό με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής

Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε η Greenagenda, το Πράσινο ταμείο βρίσκεται σε φάση σημαντικών αλλαγών, καθώς υπάρχουν προβλήματα και παθογένειες και για αυτόν τον λόγο προχώρησε πρόσφατα σε απευθείας ανάθεση του έργου «επισκόπηση – αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, κατάρτιση Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Ταμείου και διαμόρφωσης προτάσεων οργάνωσης και λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου, πρότασης οργανογράμματος και κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας», ύψους 19.800 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, η οποία είναι γνωστή και μεγάλη εταιρεία συμβούλων.

Επίσης θυμίζουμε ότι η Greenagenda αποκάλυψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πράσινο Ταμείο με τη δέσμευση των πόρων του και μετά το 2018, μετά την ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2018 – 2021, καθώς από την πλευρά του ΥΠΕΝ, ατύπως, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας διαρκεί ακόμη η νομική συζήτηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων – και δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα με τους θεσμούς.

Επιπλέον στο επίπεδο της καθημερινής διαχείρισης, το Πράσινο Ταμείο έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις που θα πρέπει να δούμε πως θα ολοκληρώσει.

Τέλος,  η νέα ηγεσία του Πράσινου Ταμείου καλείται να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά το επενδυτικό πλάνο του οργανισμού για το 2017, όπως το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις, το νέο πρόγραμμα για ΜΚΟ, η κάλυψη των προϋπολογισμών των φορέων διαχείρισης και η χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, για τα οποία σας έχει ενημερώσει αναλυτικά, με σειρά δημοσιευμάτων η greenagenda.

Πάντως, η αδιαφάνεια στην κατανομή των πόρων του Πράσινου Ταμείου ανά Δήμο και περιοχή, παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη (του νόμου 4178/2013 που ακόμη ισχύει), συνεχίζεται, όπως και το «μπάχαλο» με τις πηγές εσόδων του Πράσινου Ταμείου. Όπως έχουμε επαναλάβει, στην «αναμπουμπούλα» αυτού του διαχειριστικού χάους, χωρίς ένα αντικειμενικό σύστημα κατανομής χρηματοδότησης και με «αχαρτογράφητες» τις πηγές εσόδων, αυτός που χαίρεται πάντα είναι η «γραφειοκρατία». Και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση του Πράσινου Ταμείου, αυτός που χαίρεται η φυσική και πολιτική ηγεσία, η οποία έχει «λυμένα» τα χέρια για βολικές αποφάσεις…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση