Αυτό είναι το πράσινο σχέδιο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Το πράσινο σχέδιο βιωσιμότητας του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, μιας περιοχής σταθερά προσανατολισμένης σε πολιτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, το όφελος για τον δήμο από την ορθολογική διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, μόνο για το 2016, ανήλθε σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το ποσοστό ανακύκλωσης για την περασμένη χρονιά ανήλθε στο 18,50% περίπου (πλην των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η χωριστή συλλογή γυαλιού, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, φορητών ηλεκτρικών στηλών) ένα από τα υψηλότερα του συνόλου των δήμων της χώρας (ο μέσος όρος ανακύκλωσης στη χώρα είναι 15,00%).

Θέτει, παράλληλα, τον στόχο αύξησης του ποσοστού αυτού πάνω από το 25%, στο τρέχον έτος, ενώ εκτοξεύει τον ίδιο στόχο στο 50% «τουλάχιστον» έως το 2020. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του δήμου προβλέπει χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων τουλάχιστον 10% έως το 2020.

Η συνέντευξη του κ. Καϊτεζίδη στη Greenagenda.gr

Ποιες είναι οι πράσινες δράσεις του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη;

Ο δήμος μας έχει να παρουσιάσει μια σειρά δράσεων στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε υπογράψει το σύμφωνο των δημάρχων μαζί με 2000 δήμους της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020 και συμμετέχουμε ενεργά σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τόσο με διαδημοτικές συνεργασίες όσο και με δημοτικές πολιτικές. Ενδεικτικά και μόνο κάποιες από τις δράσεις μας στα χρόνια αυτά,

-       εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του δημαρχείου μας

-       αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες οικονομίας στον δημοτικό φωτισμό

-       εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του δημοτικού κολυμβητηρίου

-       ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων με φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κλπ

-       επέκταση φυσικού αερίου σταδιακά σε όλο το δήμο

-       εγκατάσταση συστήματος «πράσινων» προμηθειών για όλες τις προμήθειες του δήμου

-       διαρκείς περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες αναβάθμισης περιοχών

-       πρόγραμμα κομποστοποίησης με συμμετοχή σχολείων, κοινωνικών ομάδων κλπ

-       δενδροφυτεύσεις

κλπ

Ποιο είναι το βιώσιμο σχέδιο του δήμου για τα επόμενα χρόνια της θητείας σας;

Καταρχάς στον σχεδιασμό προβλέπεται περαιτέρω επέκταση και εντατικοποίηση των παραπάνω δράσεων. Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ήδη εκπονήσει και εγκρίνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που περιλαμβάνει,

-  Εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών

-  Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων τουλάχιστον 10% έως το 2020.

-  Ανακύκλωση υλικών 50% τουλάχιστον, ως το 2020

Βασικές δράσεις του προγράμματος είναι

1.     Δίκτυα συλλογής απορριμμάτων:

- δίκτυο πράσινων κάδων για συλλογή σύμμεικτων

- δίκτυο κίτρινων κάδων για έντυπο χαρτί

- δίκτυο με κώδωνες και μεταλλικούς κάδους για γυαλί

- δίκτυο κόκκινο κάδων για πλαστικά, μέταλλα

- δίκτυο μπλε κάδων για υλικά συσκευασιών

- δίκτυο καφέ κάδων για συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων

- δίκτυο «πράσινων σημείων» που θα ανταποκρίνεται άμεσα με ένα τηλεφώνημα του πολίτη

2.     Χωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου (κλαδέματα κ.λπ.)

3.     Μονάδα υποδοχής των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών

4.     σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς, που αφορά στα αναγκαία οχήματα, και τους χώρους στάθμευσης

Ποιος είναι το ποσοστό της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και ποιο το όφελος του δήμου;

igan (750 x 500)

Ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης

Η συλλογή του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας [(χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο), (μπλε κάδοι)] για το έτος 2016, ήταν 3.027,60 τόνοι. Το ποσοστό ανακύκλωσης για το έτος 2016 ανήλθε στο 18,50% περίπου (πλην των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η χωριστή συλλογή γυαλιού, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, φορητών ηλεκτρικών στηλών) ένα από τα υψηλότερα του συνόλου των δήμων της χώρας (ο μέσος όρος ανακύκλωσης στη χώρα είναι 15,00%). Στόχος το ποσοστό ανακύκλωσης μέσα στο έτος 2017 να ξεπεράσει το 25%.

Το έτος 2016, η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου μας, έχει συλλέξει περίπου 48.500,00 ton  σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων (οργανικά - ανακυκλώσιμα απορρίμματα, και ογκώδη αντικείμενα) εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης για ταφή περίπου 26.000 τόνων. Αυτό σημαίνει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τον δήμο όπως φαίνεται παρακάτω.

Στο Πανόραμα και κυρίως στο Φίλυρο προκειμένου να μειώσουμε τα οικιακά απορρίμματα και κυρίως τα οργανικά, υλοποιούμε με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους μας, εθελοντές γεωπόνους αλλά και τα σχολεία μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδοχή από τον κόσμο.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που παράγει ημερησίως κάθε νοικοκυριό αντί να καταλήγει στο Χ.Υ.Τ.Α. αξιοποιείται ώστε να αποτελέσει λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οργανικά απορρίμματα αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε ποσοστό 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Θα υλοποιήσετε δράσεις με ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες;

Όλες οι περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου έχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες που προκύπτουν τόσο από την μείωση των δημοτικών δαπανών και την κατεύθυνση κονδυλίων σε έργα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής όσο και από την δημιουργία ενός καθαρότερου αστικού περιβάλλοντος.  Κάθε πολιτική του δήμου πριν από την εξαγγελία της ελέγχεται ως προς την συμβατότητά της με τον γενικό μας στόχο για ένα καθαρότερο περιβάλλον και εντάσσεται σε αυτόν. Αυτό σημαίνει πως οι δημοτικές πολιτικές έχουν εδώ και χρόνια μια «πράσινη» διάσταση, για αυτό άλλωστε και ο δήμος μας αποτελεί από τις πρώτες «βιώσιμες» περιοχές της χώρας. Όλα αυτά έχουν πλήρη ανταποδοτικότητα προς τους δημότες μας που απολαμβάνουν ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και έργα πνοής όπως μεγάλες αστικές αναπλάσεις (Ελαιόρεμα, Ολυμπιακό Πάρκο, δίκτυα αποχέτευσης, υπογειοποίηση πυλώνων υψηλής τάσης κλπ)

Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για τον δήμο από την ορθολογική διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων;

Το συνολικό οικονομικό όφελος από την μη απόρριψη του συνόλου των για τον Δήμο ανέρχεται για το έτος 2016 στο ποσό των 540.000,00€. Εάν στο ανωτέρω ποσό συμπεριληφθούν, τόσο οι σπαταλούμενες εργατοώρες των υπαλλήλων, τα καύσιμα όσο και οι φθορές των οχημάτων που θα χρησιμοποιούνταν για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, το ποσό πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ. Προφανώς όσο αυξάνεται το τέλος απόρριψης τόσο αυξάνεται και το οικονομικό όφελος του δήμου, αλλά περισσότερο σημαντικά είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση