Αφαλάτωση νερού στα «λόγια» για τα άνυδρα νησιά

Το τεράστιο ζήτημα της υδροδότησης των νησιών και του υπέρογκου κόστους για μεταφορά νερού σε όσα είναι άνυδρα, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μετά από σχετική ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του Ποταμιού.

Επί της ουσίας, αποκαλύπτεται πως έχουν δαπανηθεί περίπου 74 εκατ. ευρώ στο χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2015 για μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά, ενώ θα μπορούσε σχεδόν με το 1/25ο αυτού του ποσού, δηλαδή 3,1 εκατ. ευρώ να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές αφαλάτωσης στα νησιά αυτά.

Η καθυστέρηση της κατασκευής των μονάδων αφαλάτωσης αναγκαστικά οδηγεί σε λύσεις “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, ήτοι μεταφοράς νερού.

Ειδικότερα, μόνο το 2015 απαιτήθηκαν 2,2 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό των άνυδρων νησιών, μέσω μεταφοράς ύδατος.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, τον Ιούλιο του 2015 η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, υπέγραψε σχετική σύμβαση με την εταιρεία Κυκλάδες ΙΝΕ, η οποία είναι και η μοναδική εταιρεία που ασχολείται με τη μεταφορά νερού.

Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η κάλυψη των αναγκών δέκα νησιών από τον Ιούνιο (δηλαδή, τον προηγούμενο μήνα, αφού η σύμβαση καθυστέρησε να υπογραφεί) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για 168.100 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού έναντι 1,7 εκ. ευρώ περίπου. Η σύμβαση προέβλεπε τη μεταφορά 36.000 κυβικών μέτρων νερού στην Πάτμο, 25.600 κυβικών στην Κίμωλο, 23.500 κυβικών στην Αμοργό, 23.300 κυβικών στους Λειψούς, 17.600 κυβικών στο Καστελόριζο, 15.000 κυβικών στη Λέρο, 10.000 κυβικών στην Ηρακλειά, 7.500 κυβικών στη Δονούσα, 6.100 κυβικών στο Αγαθονήσι και 3.500 κυβικών στη Σύμη (περιοχή Πανορμίτη). Παράλληλα, με βάση τη δίμηνη σύμβαση που προηγήθηκε (Απρίλιος - Μάιος) η εταιρεία είχε λάβει ακόμα 618.000 ευρώ.

Η «μονίμως» προσωρινή λύση της μεταφοράς νερού εφαρμόζεται, ελλείψει ενός συνολικού, συνεκτικού σχεδίου για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά παρά το γεγονός ότι σε 7 από τα νησιά, στα οποία μεταφέρεται νερό (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός, Κίμωλος) οι υποδομές αφαλάτωσης έχουν αγοραστεί, αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί.

Το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού σε μια μονάδα αφαλάτωσης είναι 1,5 ευρώ/κυβικό (συν 0,40 ευρώ/κυβικό ηλεκτροδότηση), ποσό περίπου πέντε φορές χαμηλότερο από αυτό που δαπανάται τώρα για την τροφοδοσία των νησιών με νερό.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τoν Νοέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε σε δύο δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης και ταχυδιυλιστηρίου στα νησιά Μεγίστη, Αρκοί και Πάτμο, έπειτα από σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, ρωτούν τους υπουργούς Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εάν υπάρχει ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση