Η green agenda παρουσιάζει τη σχηματική αναπαράσταση των βασικότερων έργων στο νησί.
Η υλοποίηση του έργου είχε σκοντάψει σε γραφειοκρατικούς λόγους ανέφερε το ΥΠΕΚΑ . Για σημαντική καθυστέρηση έκανε λόγο η ΝΔ
Aφού πέρασε αρκετός καιρός, ήρθε επιτέλους στο προσκήνιο ο Αη Στρατης, το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλαδα υδρογόνου.
Απ’ εδώ και πέρα ελπίζουμε να προχωρήσουν όλα , ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά και βιομάζα αλλά και υδροπονικά θερμοκήπια , βιολογική κτηνοτροφία . Με 8,9 εκατομμύρια ευρω ο Αη Στρατης θα μεταμορφωθεί σε ένα ανοιχτό εργαστήριο δοκιμών και ανάπτυξης ελληνικής τεχνογνωσίας στο τομέα της πράσινης ενέργειας Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να γίνει το 2015 .
«Χρειάζεται πολύ δουλειά για αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά που θα επιτευχθεί πλήρης ενεργειακή κάλυψη στο 100% από τις ΑΠΕ» επεσήμανε ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής. Και συνεχίζει «Είναι ένα καινοτόμο έργο για τη χώρα, για την ανάπτυξη της « πράσινης» ελληνικής τεχνολογίας. Το σημαντικότερο όλων είναι η εφαρμογή τεχνολογίας διαχείρισης της ενέργειας. Ο δήμος θα προχωρήσει σε συμφωνία προγραμματικής σύμβασης με το ΚΑΠΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου» κατέληξε ο κ. Μακρής Από την πλευρά του ο Μανος Ζουλιας μηχανικός του ΚΑΠΕ γνωστοποίησε ότι «απομένουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις για την περιβαλλοντική χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ . Από εκεί και πέρα αναμένεται σε 5 έως 6 μήνες να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Τα έργα θα εξελίσσονται παράλληλα , η αρχή θα γίνει με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής».
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες σχετικά με το έργο «Υποστήριξη των Πολιτικών και κάλυψη μελλοντικών αναγκών- Πράσινο Νησί» και εκδόθηκε η πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, καθιστώντας τον Αϊ Στράτη ένα «ανοιχτό εργαστήριο» δοκιμών και ανάπτυξης ελληνικής τεχνογνωσίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας και οικολογίας με παγκόσμια αναφορά. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων που θα είναι η χρηματοδοτούσα Αρχή, ήταν η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων που αφορούσαν τους Φορείς Υλοποίησης & Διαχείρισης του έργου και τη διαδικασία χρηματοδότησής τους. Τα συγκεκριμένα εμπόδια αποτέλεσαν και το βασικό λόγο για τον οποίο δεν είχε προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
1. Έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 kW και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 kW, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές, αλλά και σε μορφή υδρογόνου.
2. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) σε δημόσια κτήρια.
3. Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
4. Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Πιο συγκεκριμένα θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο («υδρογονάδικο»), ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.
5. Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχεδίασε το έργο, με Φορέα Χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Φορέα Υλοποίησης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παράλληλα, θα ιδρυθεί άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν η Κοινότητα Αγ. Ευστρατίου, η ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το ΚΑΠΕ.
Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό της τάξης του 100%.
Το έργο, το οποίο είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο του 2009, δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρισμού στους κατοίκους του Αϊ Στράτη, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση των έργων, ώστε να τροφοδοτούνται από ένα αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Αϊ Στράτης, όντας το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, θα αποτελέσει υπόδειγμα για τα ελληνικά νησιά .
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: το «πράσινο» πείραμα.
«Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δουλεύουμε πολλά χρόνια για την συγκεκριμενοποίηση των όρων της πράσινης ανάπτυξης και την ανάπτυξη νέας Οικονομίας (δηλαδή νέες τεχνολογίες συνδυασμένες με πράσινη οικονομία) στην χώρα μας, με τον προσδιορισμό συγκεκριμένου σχετικού μοντέλου ανάπτυξης που ταιριάζει στο Ελληνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στα νησιά μας» επεσήμανε Δρ. Νικήτας Νικητάκος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ακολουθώντας την όλη διαβούλευση σχετικά με την πράσινη οικονομία και τις τοπικές οικονομικές κοινωνίες που στηρίζονται στους πόρους τους (resources based economies) έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο μελέτης και εντός των προσεχών μηνών σε επίπεδο εφαρμογής το εγχείρημα «Αη Στράτης Πράσινο Νησί» όπου σε ένα μικρό απομονωμένο νησί του Β. Αιγαίου αναπτύσσονται δραστηριότητες και τεχνολογίες ώστε να δημιουργηθεί ένας πρώτος ολοκληρωμένος πόλος πράσινης οικονομίας με 100% ενεργειακή τροφοδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, αυτοδυναμία σε νερό ενέργεια και τρόφιμα από βιολογικές καλλιέργειες, οικολογική διαχείριση αποβλήτων, μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και το κυριότερο αλλαγή νοοτροπίας, αρχίζοντας από τα νέα παιδιά, στην προσέγγιση της ενός νέου μοντέλου "πράσινης" οικονομίας. «Η όλη προσέγγιση εφαρμόζει στη πράξη πολλές από τις ιδέες και λύσεις της πράσινης Οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Νικητάκος .
Το πιο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει από μία τοπική πρωτοβουλία, αφου η ιδέα και η προμελέτη ήταν αποτέλεσμα του προβληματισμού και της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας του νησιού (τώρα Δήμου), της τότε Νομαρχίας και του τοπικού Πανεπιστημίου, δείχνοντας την σημασία και την αναγκαιότητα του τοπικού σχεδιασμού και της τοπικής δράσης. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά την ενέργεια (όπου οι τοπικοί πόροι είναι ο ήλιος, ο άνεμος, τα κύματα και η θάλασσα και η απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται κατά 100% από ΑΠΕ), την αυτονομία σε τρόφιμα και το νερό, την διαχείριση των αποβλήτων, τις μετακινήσεις (δηλ. η χρησιμοποίηση ορυκτών καυσίμων δεν θα είναι πουθενά αναγκαία), βιολογικό καθαρισμό με φυτά καθαρισμού (χωρίς κατανάλωση ενέργειας), δράσεις για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, και παρεμβάσεις για βιώσιμο πρωτογενή τομέα (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, βιώσιμη παραδοσιακή αλιεία). Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην υλοποίηση ολοκληρωμένων νησιωτικών συστημάτων με υψηλότατα ποσοστά διείσδυσης ΑΠΕ, αλλά και εφαρμογές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και «πράσινων» μεταφορών.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι οικονομικά βιώσιμος, με ίδιους πόρους που θα προέρχονται κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ..
Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτές Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και κ. Κωστής Χατζηδάκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληροι μήνες προκειμένου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει διαδικαστικά τη μετατροπή του Αι Στράτη σε «πράσινο» νησί. Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία ήταν δημοσιοποιημένη ήδη από τον Ιανουάριο του 2009 και ώριμη σε μεγάλο βαθμό, έμπλεξε για πολλούς μήνες στα γρανάζια του ΥΠΕΚΑ.
Ο Αϊ Στράτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αργόσυρτου τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη αναπτυξιακές ανάσες και που τέτοια έργα μπορούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την πράσινη ανάπτυξη την οποία μάλιστα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ευαγγελιζόταν προεκλογικά. Θα περιμέναμε επίσης από το αρμόδιο Υπουργείο να δείξει τον ελάχιστο πολιτικό πολιτισμό και να αναγνωρίσει τις προσπάθειες και την προεργασία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα, ειδικά τώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναζητεί, στα λόγια τουλάχιστον, συναίνεση».