Αυξήθηκαν οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών

«Ήταν μια χρονιά με παρατεταμένη ξηρασία σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως αυτό που ήταν πολύ χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πάρα πολλές ημέρες» τόνισε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, κάνοντας τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου του 2016 με αφορμή την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε. στο Χαλάνδρι, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών συναδέλφων πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

«Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά στην οποία ακόμη πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχε διαφανεί ότι πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με σειρά δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών. 80 ημέρες συνολικά από τις 92 κατά το τρίμηνο του Ιουνίου Αυγούστου διανύθηκαν με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4» σημείωσε ο κ. Καπέλιος.

gr-3Κατά την ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε την ανάγκη αλλαγής του επιχειρησιακού σχεδιασμού και στον τρόπο λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. «Πρέπει να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, έχουμε διαφορετικά καλοκαίρια, διαφορετικούς χειμώνες, έχουμε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, με πολύ δυνατούς ανέμους, με καταιγίδες και με καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα. Είδαμε ξηρούς κεραυνούς που προκάλεσαν τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα στη Θάσο, είδαμε επομένως πολλά πράγματα που μας αναγκάζουν να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο σχεδιασμού και τον τρόπο λειτουργίας».

Τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού έργου κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016 παρουσίασε η αξιωματικός του Ε.Σ.Κ.Ε Επιπυραγός Ζησούλα Ντάσιου.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι καθηγητές του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, τακτικός Καθηγητής του ΑΠΘ του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με ειδικότητα στις δασικές πυρκαγιές και ο Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας μιλώντας στη Greenagenda.gr είχαν κάνει  λόγο για ένα «καυτό» καλοκαίρι ενώ  εμφανίστηκαν  ανήσυχοι με τις πρόωρες δασικές πυρκαγιές.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση