Α. Ζέρβος: Ίδρυση νέων θυγατρικών εταιριών σε Βαλκάνια

ΑΡΧΕΙΟ

«Έχουμε  εξασφαλίσει  ομολογιακό δάνειο 739 εκατομμυρίων ευρω  για την κατασκευή της υπερσύγχρονης λιγνιτικής  μονάδας V στην Πτολεμαΐδα»

 Tους στόχους για το 2014  ανέπτυξε ο  πρόεδρος  και  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός  κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του   στο  συνέδριο με τίτλο «INVESTINGINENERGY 2014», REGIONAL ENERGY OUTLOOK: REGIONAL COOPERATION, SECURITY OF SUPPLY που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

 Όπως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έτσι και η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου, τα τελευταία χρόνια μπήκε σε μια διαδικασία επώδυνης αναδιάρθρωσης και αναγκαίων προσαρμογών των στρατηγικών της προτεραιοτήτων,   με στόχο όχι μόνο τη δραστικότερη και αμεσότερη μείωση του λειτουργικού της κόστους αλλά και παράλληλα τη διατήρηση μιας κρίσιμης για τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα αναπτυξιακής και επενδυτικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.Κάνουμε συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών του Ομίλου αποσκοπώντας σε δραστική μείωση του δανεισμού του μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

 Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, όχι μόνο δεν παρεμποδίσθηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ, αλλά πετύχαμε, με πολύ κόπο και προσπάθεια,  να ολοκληρώσουμε ένα αξιοζήλευτα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα καθώς επίσης αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε το πολυπόθητο και αναγκαίο άνοιγμα σε νέες αναπτυσσόμενες και γειτονικές αγορές, προσδίδοντας νέες προοπτικές στην επιχειρηματικής μας δραστηριότητα.

 Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτά τα χρόνια της κρίσης πετύχαμε και ολοκληρώσαμε έργα όπως:

  • Τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στο Αλιβέρι  - η πρώτη μας νέα μονάδα μετά από οκτώ περίπου χρόνια - που αποτελεί την πιο σύγχρονη θερμική μονάδα, με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης, σε όλη την επικράτεια.
  • Το νέο υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιλαρίωνα, τον πρώτο μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

αλλά και

  • Τη νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, με καύσιμο επίσης το φυσικό αέριο, με τη μεταφορά του μέσω αγωγών για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο.

 

Στο πλαίσιο της  προσπάθειας στρατηγικής επέκτασής της ΔΕΗ εκτός Ελλάδος, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με το έργο στην ΠΓΔΜ, το οποίο αφορά στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση δύο νέων Υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και στη λειτουργία ενός ήδη υφιστάμενου σταθμού.  Με την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού η ΔΕΗ, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πλούσια τεχνογνωσία στα υδροηλεκτρικά έργα και της πολύ καλές γνώσης της αγοράς ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα είναι από τους πλέον αξιόπιστους διεκδικητές. 

Αυτές τις μέρες, επίσης, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών στο εξωτερικό, προκειμένου η ΔΕΗ να εισέλθει σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό συνέβη καθώς η Επιχείρηση έχει διαπιστώσει την αλλαγή του  επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στις αντίστοιχες αγορές άλλων χωρών.

Για το λόγο αυτό  λάβαμε την απόφαση  για την ίδρυση:

  • θυγατρικής εταιρείας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alpiq, στη Βουλγαρία και
  • άλλης μια θυγατρικής εταιρείας, της οποίας η ΔΕΗ κατέχει το 100%, στην Τουρκία με αρχική αποστολή των εταιρειών αυτών,  την δραστηριοποίησή τους στο χώρο του διασυνοριακού εμπορίου.

Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στην ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών επενδύσεων που προανέφερα και στο άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες αγορές.

 Με στόχο την περαιτέρω εξασφάλιση φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας και πάντα με την παράλληλη επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών  βάλαμε στέρεες βάσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε το σπουδαιότερο και πλέον σύγχρονο ενεργειακό έργο που είναι και η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στη χώρα μας, ύψους 1,4 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ:Αυτό, της νέας λιγνιτικής Μονάδας V στη Πτολεμαΐδα.

Ένα έργο κυριολεκτικά ζωής  για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς εξασφαλίζουμε  πολύ υψηλές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις αξιοποιώντας παράλληλα τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της πατρίδας μας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Η κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, καθώς:
• με το χαμηλό λειτουργικό κόστος θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ.

• θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη και
• ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η επένδυση αυτή  συνεισφέρει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της αναμένεται να απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της, θα επωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.

Ένα έργο για το οποίο, όχι απλά ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά για το οποίο έχουμε ήδη σε μεγάλο βαθμό διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του και με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς, καθώς εξασφαλίσαμε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών και ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% που θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes.

Το ομολογιακό δάνειο αυτό, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την εκκίνηση των εργασιών, ενώ το χαμηλό επιτόκιο – το χαμηλότερο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια – αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι για τη βιωσιμότητα του έργου και αναγνώριση ότι η χώρα μας ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ.

Το έργο της Πτολεμαΐδας V, είναι μόνο ένα από αυτά που  έχουμε δεσμευτεί  στρατηγικά  να υλοποιήσουμε άμεσα καθώς ο στρατηγικός μας σχεδιασμός μας συμπεριλαμβάνει και άλλα σημαντικά έργα.

Ενδεικτικά,  για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπετεη κατασκευή νέου θερμικού σταθμού στη Ρόδο, η  σταδιακή ένταξη νέων μικρότερων θερμικών μονάδων  στα υπόλοιπα μικροδίκτυα, ενώ για την  Κρήτη, προτεραιότητα δίνεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.

Φυσικά, στο σχεδιασμό μας βασική θέση έχει και  το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, τόσο από πλευράς ασφάλειας τροφοδοσίας όσο και από πλευράς οικονομικότητας.

Το περιβάλλον στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχώς μετασχηματίζεται δομικά τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη τριών στόχων:

• την ασφάλεια εφοδιασμού,

• την προστασία του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και

• την οικονομική αποδοτικότητα
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι νέες καινοτόμες λύσεις έχουν αλλάξει το τοπίο στην ηλεκτροπαραγωγή δίνοντας ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που – σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των «έξυπνων δικτύων»– στοχεύουν στην επίτευξη πολύ χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ανάπτυξη της θυγατρικής μας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», για την οποία προβήκαμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ολοκληρώσουμε έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει.

Στόχος της εταιρείας για την επόμενη τετραετία, είναι ο υπερδιπλασιασμός του χαρτοφυλακίου εγκατεστημένης ισχύς και φυσικά η αύξηση του μεριδίου της αγοράς μέσω μικρών και μεγάλων έργων, με μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, προσδίδοντας μια διαφορετική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

 Είναι προφανές ότι ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας εξυπηρετείται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο από τη ΔΕΗ, η οποία διευρύνει και εμπλουτίζει συνεχώς το ενεργειακό μείγμα της αξιοποιώντας ισορροπημένα τις δυνατότητες του λιγνίτη, των νερών της χώρας, τις ΑΠΕ και το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ενεργειακός μας σχεδιασμός προχώρησε παράλληλα με μια - πρωτοπόρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα  - πολιτική κοινωνικής υπευθυνότητας για την ενεργό ουσιαστική υποστήριξη των πελατών μας που δοκιμάζονται έντονα από την οικονομική κρίση.

Να θυμίσω ότι αναλάβαμε μια πολύ σημαντική κοινωνική υποχρέωση προσφέροντας προγράμματα διακανονισμών των οφειλών και ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτες συμπολίτες μας και στηρίξαμε ενεργά και από την αρχή το θεσμό της Πολιτείας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που σήμερα αξιοποιούν περίπου πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!