«Βέτο» μοναχών καθυστερεί την κατασκευή κρεμαστής πεζογέφυρας στα Γρεβενά

Ανησυχία στους κατοίκους των Καμβουνίων Κοζάνης και της Δεσκάτης Γρεβενών έχει προκαλέσει η αρνητική στάση της τοπικής εκκλησίας σε ό,τι αφορά την κατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας, που θα συνδέει την Ελάτη Κοζάνης με το ασκηταριό του οσίου Νικάνορα και τη μονή της Ζάβορδας.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η κατασκευή της πεζογέφυρας σε συνδυασμό με το νέο φυσικό τοπίο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, θα βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή με την προσέλκυση φυσιολατρών, πεζοπόρων, αλλά και όσων αγαπούν τα θρησκευτικά μνημεία και τους χώρους λατρείας.

Πριν από ενάμιση χρόνο η έλευση νέας αδελφότητας μοναχών στη μονή του Οσίου Νικάνορα άλλαξε τα δεδομένα. Στο ιστορικό μοναστήρι καθιερώθηκε άβατο για τον γυναικείο πληθυσμό, ενώ οι μοναχοί, με απόφαση που κοινοποίησαν στον μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ, γνωστοποίησαν ότι διαφωνούν με την κατασκευή της πεζογέφυρας, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των κειμηλίων από επίδοξους ληστές, ενώ υποστηρίζουν ότι θα καταστραφεί το ασκητικό και ησυχαστικό περιβάλλον της μονής από τους επισκέπτες και τους τουρίστες και ότι το ασκηταριό είναι τόπος λατρείας και όχι τουρισμού. Με την άποψή τους συμφώνησε αμέσως ο νέος μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε: «Ένα όνειρο μίας ολόκληρης κοινωνίας, ας μην κολλήσει, επειδή τρεις άνθρωποι αποφάσισαν να ασκητέψουν στο συγκεκριμένο μέρος».

Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων να κατασκευάσει μία νέα κρεμαστή πεζογέφυρα και με απόφασή του το ΔΣ της επιχείρησης ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης και την κατασκευή της, με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες εφαρμογής, υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς και έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία φορέα παραλαβής, την υποστήριξη της λειτουργίας και τη συντήρηση της γέφυρας.

Ο πρόεδρος της τοπικής ορεινής κοινότητας Ελάτης, Λευτέρης Παλούκας, ζήτησε από τους μοναχούς και την τοπική εκκλησία να σεβαστούν την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής και υπενθύμισε με νόημα, ότι λίγο πριν από την πλήρωση του νέου φράγματος «με πρωτοβουλίες και ασφυκτικές πιέσεις των κατοίκων τα περιοχής, η ΔΕΗ άλλαξε δύο φορές την μελέτη του έργου, μειώνοντας τη στάθμη των υδάτων της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα κατά επτά μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το ασκηταριό της μονής».

Η κρεμαστή πεζογέφυρα, όταν κατασκευαστεί, θα είναι μοναδική στο είδος της, θα μοιάζει με τις κρεμαστές γέφυρες τύπου Ιμαλαΐων, θα έχει μήκος 110 μέτρων και θα αιωρείται σε ύψος 80 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης.

Αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή από φορείς της τοπικής, περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής, που θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Φωτογραφία αρχείου

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση